Pàgines

dimecres, 9 de gener del 2019

Comparativa de DVA 2018 - 2019

 

 

Comparativa de DVA 2018 - 2019

 

     Ets dels que fas esquí fora pista? o excursions amb raquetes? potsé esquí de muntanya? o alpinisme? Arriba l'hivern i la neu i, amb ella, les allaus

Aquest article està pensat per aquella gent que comença a endinsar-se en aquest element tan atraient i seductor com és la muntanya hivernal, o aquells altres que ja fa temps que el trepitgen i han decidit renovar el seu DVA.

Comparativa de DVA 2018-2019
Pràctiques de recerca amb DVA


Què és un DVA?


     Un DVA, o un ARVA, és un detector de víctimes d'allau. Tot i que per ser més específics, hauríem de dir que és un aparell electrònic que emet i rep ones magnètiques. Aquest aparell, permet a qui el porta, ser trobat pels seus companys quan queda enterrat per una allau.

Comparativa de DVA 2018-2019
Pràctiques de rescat de víctimes d’allau

Cal dir, però, que en aquest cas "el temps és or", i mai millor dit, perquè la supervivència d'una persona enterrada per allau disminueix dràsticament a partir dels 15 minuts!
Per desenterrar a algú amb tant poc temps es necessita saber com funciona el nostre DVA i com hem d'actuar en cas d'un accident per allau. A més del DVA, el pack de seguretat consta de la sonda i la pala.
Podem aprendre com actuar en cas d'allau, com utilitzar el nostre DVA, com palejar, ...  en els cursos de rescat en allaus que periòdicament realitzen els clubs o els guies de muntanya. La formació i l'entrenament en el rescat en allaus és una formació bàsica que qualsevol persona que s'endinsa a la muntanya nevada hauria de realitzar.

Quines són les principals característiques que ha de tenir un DVA?


  • Ha de tenir 3 antenes (n'hi ha d'1 i de 2 antenes, però cada cop menys, i no són recomanables). 
  • Ha de ser digital (els primers DVA eren analògics, ara ja són tots digitals, tot i que alguns, a més de ser digitals, també incorporen el sistema analògic). 
  • Ha de permetre la detecció de més d'un senyal (pels casos d'enterraments múltiples). 
  • Ha de tenir la funció de marcatge de les víctimes (molt útil en cas d'enterrament múltiple). 
  • Ha de ser fàcil d'utilitzar (còmode de portar però també pràctic a l'hora de fer la cerca, que es pugui utilitzar amb els guants posats, que la pantalla sigui visible en situacions de mala visibilitat, la duració de les piles, el pes, les dimensions, ...). 
  • És molt recomanable que tingui la funció de canvi automàtic de cerca a emissió, molt útil en cas d'una segona allau (aquesta funció permet que l'aparell es posi automàticament en mode emissió quan no detecta moviment durant un cert temps). 
  • La funció de control de grup ens facilitarà el control del bon funcionament de tots els DVA del grup (tot i que hi ha altres maneres de comprovar el bon funcionament dels aparells). 
  • I per últim el preu: desconfieu dels DVA "barats" i consulteu sempre les característiques tècniques abans de comprar-los. Per altra banda, no perquè sigui el més car serà el millor per nosaltres, els models més avançats solen ser per professionals i tenen moltes funcions que nosaltres no utilitzarem en la nostra activitat. El preu d'un DVA que inclogui totes aquestes característiques sol rondar entre els 200 i els 400 €. No us guieu pel preu, penseu que si mai l'heu de fer servir, possiblement allà a sota hi haurà el vostre millor amic!

Comparativa de DVA 2018-2019
Taula de comparativa de DVA 2018-2019

Taula comparativa DVA 2018-2019


Informació extreta de:

  • "Guía para la compra de un DVA" Revista Neu i Allaus 2018 
  • "Actualización de ensayos de ARVA 2013/2014" Deutscher Alpenverein 
  • "The 5 Best Avalanche Beacons Reviewed [2018-2019]" Outside Pursuits, Casey Fiedler

Recorda que qualsevol aparell DVA és tan bo, o dolent, com el seu propietari!

Entrena't i forma't en el rescat i la seguretat en muntanya!

A la muntanya el risc 0 no existeix!


Subscriu-te al blog si vols saber-ne més! 

o inscriu-te als cursos de seguretat a la muntanya de

 Muntanya i Natura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva visita. Valorarem el teu comentari per incloure'l al blog.