DIFICULTAT RUTESInformació tècnica per la correcta interpretació de la dificultat de les rutes del blog ressotaelspeus:

Per classificar les rutes del blog en diferents nivells de dificultat, he tingut en compte diferents conceptes com l'exigència física, la dificultat tècnica, la dificultat de desplaçament, l'exposició, el compromís i/o la dificultat d'orientació.
He utilitzat les icones del mètode SENDIF, però no els mateixos paràmetres que aquest mètode, ja que no totes les rutes que hi ha el blog s'adequaven a aquest mètode. Més aviat, me guiat força pel mètode MIDE, àmpliament utilitzat a l'Aragó, i que crec que s'adapta molt més a les rutes que publica ressotaelspeus.
D'aquesta barreja n'ha sortit el mètode de dificultat utilitzat per  ressotaelspeus. Aquí us descric els paràmetres generals dels 5 nivells de dificultat, i el que signifiquen les icones que, a vegades, els complementen. A més, també faig una breu descripció dels conceptes que utilitzo a les fitxes tècniques de les rutes. Espero que us serveixi d'ajuda per escollir la ruta que millor s'adapti a les vostres necessitats.

ICONES DE DIFICULTAT


 Ruta molt fàcil


Exigència física: distància inferior a 6 km i/o desnivell inferior a 200 m.
Dificultat tècnica: cap.
Dificultat d'orientació: cap.
Dificultat de desplaçament: itinerari per senders senyalitzats i/o pistes.
Compromís: cap.
Exposició: cap.

 Ruta fàcil


Exigència física: distància inferior a 10 km i/o desnivell inferior a 450 m.
Dificultat tècnica: cap.
Dificultat d'orientació: pot ser necessari reconèixer els punts cardinals per orientar-se.
Dificultat de desplaçament: itinerari per diferent tipologia de senders i/o camins senyalitzats 
Compromís: cap.
Exposició: cap.

 Ruta de dificultat moderada


Exigència física: distància inferior a 15 km i/o desnivell inferior a 600 m.
Dificultat tècnica: cap.
Dificultat d'orientació: pot ser necessari reconèixer els accidents geogràfics per orientar-se.
Dificultat de desplaçament: itinerari per diferent tipologia de senders i/o camins, alguns no senyalitzats o difícils de seguir.
Compromís: itinerari a menys d'1 hora d'un telèfon, emisora de socors, població o carretera transitada.
Exposició: possible existència de passos aeris i/o exposats.

 Ruta exigent


Exigència física: distància entre 15 i 20km i/o desnivell inferior a 1000 o 1500m.
Dificultat tècnica: pot ser necessari l'ús de les mans per progressar. Possibles trams equipats.
Difitultat d'orientació: pot ser necessari reconèixer els accidents geogràfics per orientar-se.
Dificultat de desplaçament: itinerari per diferent tipologia de senders i/o camins, alguns no senyalitzats o difícils de seguir. Possibles creuaments de rius sense pont.
Compromís: itinerari entre 1 i 3 hores d'un telèfon, emissora d'emergència, població o carretera transitada. Possible itinerari per terreny d'alta muntanya (>2.500m).
Exposició: possibles passos aeris on un mal pas pot provocar una caiguda al buit o pel pendent. Possibilitat de caiguda de pedres. Exposició a Tª inferior a 5ºC durant la nit.

 Ruta molt exigentExigència física: distància superior a 20km i/o desnivell superior a 1500m.
Dificultat tècnica: pot ser necessari l'ús de les mans per progressar (grimpada), o l'ús de material tècnic (grampons, piolet o corda). Possibles trams equipats.
Dificultat d'orientació: és necessari reconèixer els accidents geogràfics per orientar-se i en cas de factors meteorològics adversos que no són infreqüents (boira), la dificultat d'orientació pot augmentar notablement.
Dificultat de desplaçament: itinerari fora de sender traçat, per terreny caòtic i on no es pot mantenir una regularitat en el ritme. Possible creuament de rius sense pont i/o pendents nevades o glaceres.
Compromís: majoritàriament, són recorreguts per terreny d'alta muntanya (>2.500m), a més de 3h. d'un telèfon, emissora de socors, població o carretera transitada, sense possibilitat d'aixopluc si es fa de nit o en cas de mal temps.
Exposició: possibles passos aeris on un mal pas pot provocar una caiguda al buit o pel pendent. Possibilitat de caiguda de pedres. Exposició a Tª inferior a 0ºC durant la nit.

ICONES COMPLEMENTÀRIES


Terreny complicat: creuament de caos de blocs, itineraris fora de sender o creuament de tarteres o pendents dretes i/o exposades.

Pendents pronunciats: pendents drets = o > 25º d'inclinació.


Creuament de rius: sense pont.


Exposició al buit: passos aeris on un mal pas pot comportar una caiguda al buit. No recomanables amb persones que tinguin por a les altures.

Grimpada: passos on és necessari l'ús de les mans per mantenir l'equilibri o progressar. No és necessari l'ús de la corda.


Caiguda de pedres: possible caiguda de pedres causada per animals o altres persones, o per la simple naturalesa del terreny.
 
Trams equipats: amb cordes, cadenes o passamans, on l'equipament pot no tenir un bon manteniment.

Itinerari accessible: per persones amb mobilitat reduïda, i/o cotxets per nens.


A més de totes aquestes situacions, cal tenir en compte que les condicions meteorològiques del moment en que fem la ruta, o anteriors, poden alterar notablement la dificultat o fer la ruta impracticable. Per això, ressotaelspeus recomana sempre informar-se de la previsió meteorològica abans d'iniciar qualsevol ruta.
També cal dir que la senyalització dels itineraris pot variar substancialment amb el temps, i que els trams equipats poden deteriorar-se pel pas del temps o la falta de manteniment.

CONCEPTES FITXES TÈCNIQUES


Desnivell: és la suma de tots els metres que es pugen (desnivell positiu), o es baixen (desnivell negatiu) durant el recorregut.
Distància: és el total de quilòmetres reals recorreguts.
Temps efectiu (o temps aproximat): és el temps sense tenir en compte les parades (caldrà sumar-li un  % variable en funció del ritme i les parades que fagi cadascú).
Altitud màxima: és el punt més elevat de la ruta.
Altitud mínima: és el punt més baix de la ruta.
Exigència física: és l'esforç físic que cal realitzar per superar la distància i el desnivell de l'itinerari, i en conseqüència el temps que tardarem.
Dificultat tècnica: són els obstacles que caldrà superar per desplaçar-se per aquell itinerari, que amb persones poc avesades a caminar per muntanya poden comportar dificultat o perill (principalment són passos on cal ajudar-se o és imprescindible l'ús de les mans per progressar, o on es requereix l'ús de material tècnic - corda, piolet o grampons).
Dificultat de desplaçament:  és la regularitat i/o dificultat per mantenir un mateix ritme per desplaçar-se (no és el mateix caminar per una pista asfaltada, que per un pendent inclinat d'herba o un caos de blocs).
Dificultat d'orientació: és la necessitat o no de tenir uns coneixements d'orientació per seguir l'itinerari (no és el mateix seguir un itinerari lineal que segueix paral.lel a un riu, o una travessa circular que recorrer diverses valls).
Compromís: és la possibilitat o no, d'abandonar la ruta pel motiu que sigui, o de demanar o aconseguir ajuda en cas d'accident.
Exposició: és el risc a què ens exposem (caiguda al buit, per una pendent,...).
Ruta lineal: itinerari d'anada i tornada pel mateix camí.
Ruta circular: itinerari d'anada i tornada per un camí diferent.
Travessa (o treking): itinerari de més d'un dia, pot ser lineal o circular.
Mapa recomanat: mapa que millor s'adapta a la ruta, però ni pot haver d'altres. Ressotaelspeus sempre recomana portar un mapa topogràfic, ja sigui per consultar-lo per curiositat, o per necessitat de saber on som i cap on hem d'anar. A més, la brúixola, l'altímetre i el GPS també ens poden servir de gran ajuda.
Època: és l'època de l'any en que la ruta es pot realitzar normalment amb les condicions descrites. Generalment sense presència de neu i amb bon temps.
Track: itinerari gravat amb un aparell GPS que està format per un seguit de punts amb les seves coordenades a més d'altra informació. Tots els tracks que facilita ressotaelspeus són reals i s'han fet sobre el terreny, i s'han filtrat i modificat per la seva correcte utilització.
Perfil altitudinal: gràfica de la ruta on a l'eix horitzontal hi ha representada la distància i, al vertical, l'altura. Amb el perfil podem observar si els pendents són més o menys pronunciats, si hi han moltes pujades i baixades, o si en canvi, el recorregut és planer.

Espero que això us serveixi per tenir millor informació de la ruta i escollir en cada moment la que s'adapti més al vostre nivell de compromís, exigència física o tècnica. 
De totes maneres, us recordo que podeu contactar amb mi, mitjançant el formulari de contacte que teniu a la pàgina, per tal de comentar-me qualsevol informació o dubte que tingueu. 

Gràcies per seguir ressotaelspeus, espero que gaudiu de les rutes del blog!