EL BOSC DEL GERDAR amb raquetes
Activitat realitzada el 18 de febrer de 2.015 amb els amics de
La Pobla
Enllaç al wikiloc
El Bosc del Gerdar, també conegut com la Mata de València, situada dins de la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de St. Maurici, a les Valls d'Àneu, és una de les avetoses més grans i ben conservades d'Europa i la més important de la Península Ibèrica.
L'Abet (Abies Alba), és una conífera que trobarem a l'estatge muntà i subalpí, sovint barrejada amb el faig i preferentment en vessants obagues i humides. La seva morfologia cònica-piramidal i la disposició de les seves branques el fan especialment apta per les condicions d'innivació de les Valls d'Àneu. És un arbre de climes freds i humits, amb precipitacions regulars durant tot l'any. Prefereix sòls profunds i àcids. L'avetosa és un bosc molt dens i poblat quasi exclusivament per l'avet, a excepció d'algun bedoll dispers. El sotabosc també és molt pobre, degut principalment a l'escassetat de llum, i principalment hi trobarem molses i líquens, com les barbes de caputxí.
Barbes de caputxí (Usnea sp.) |
La pecularietat de la Mata de València però, és que es tracta d'un bosc madur, és a dir, un bosc que tot hi haver estat explotat per l'home, s'ha conservat en molt bon estat, amb exemplars madurs d'avets que fan que molts animals, especialment ocells, hi visquin. Al bosc del Gerdar hi ha multitud d'animals, tot i que la majoria de vegades només en veurem els rastres, ja sigui perquè molts són nocturns o difícils de veure. Hi viuen diverses espècies d'ocells com: el Gall fer (Tetrao urugallos) i el Mussol pirinenc (Aegolius funereus), espècies protegides, o el Picot negre (Dryocopus martius), i diverses espècies de mamífers, sobretot carnívors com la Marta (Martes martes), el Gat Mesquer o Geneta (Genetta genetta) i la Guineu (Vulpes vulpes), i hervívors com el Cabirol (Capreolus capreolus), la Daina ( Dama dama) i el Cérvol (Cervus elaphus). Sobre les clarianes podem veure sobrevolar algun rapinyaire, al Voltor comú (Gyps fulvus), i si estem de sort, al Trencalòs (Gypaetus barbatus).
L'itinerari transcorre entre la vall de Cabanes a l'oest, el riu de la Bonaigua al nord i les Planes de Son al sud, en la seva major part per zona boscosa. És un itinerari curt i relativament fàcil (per a gent acostumada a caminar amb raquetes), que podrem realitzar en un matí, amb els amics o la família.
Refugi del Gerdar |
Pla de Breviari |
El Pui de la Bonaigua des del Pla de Breviari |
Punt de sortida: refugi del Gerdar, accés per la ctra. de la Bonaigua, C-28 passat València d'Àneu direcció Vall d'Aran, poc després de passar el trencall de Sorpe, trobarem un trencall a mà esquerra que ens portarà al refugi (pista asfaltada) on hi ha una petita zona de pàrquing al costat dels contenidors.
Punt d'arribada: les Planes de Son, accessible des del poble de Son per pista asfaltada (1km aprox.).
Distància: 5'772 km
Desnivell: +494m/-455m
Alçada de la sortida: 1.496m
Alçada de l'arribada: 1.539m
Punt més alt: 1.980m.
Durada: 3h.(sense parades)
Dificultat: moderada. L'itinerari pel bosc del Gerdar està marcat amb marques grogues, tot i així, amb neu pot ser difícil seguir-les. Hem d'estar al cas en els encreuaments.
Mapa aconsellat: mapa St. Maurici 1:25.000, Editorial Alpina, 2014.
Material: raquetes, bastons de trekking, roba adequada per l'època i material de seguretat (dva, pala i sonda) depenent de les condicions. Informeu-vos al refugi i/o al meteocat.cat.
Ombres de vent: possibilitat de plaques friables! |
Observacions: informeu-vos de les condicions meteorològiques i del perill d'allaus. Porteu la roba adeqüada i l'equipament de seguretat. Recordeu que a la muntanya el risc 0 no exiteix i sou vosaltres els responsables de minimitzar el risc. Consulteu el BPA (butlletí de perill d'allaus).
El Tessó de Son |
Refugi del Gerdar: consultar horaris i dies d'obertura a la web: refugidelgerdar.com
Espai MónNatura Pirineus: situat a les Planes de Son, a 1.540m., és un centre d'interpretació mediambiental. Per més informació consulteu: www.monnaturapirineus.net
Refugi del Pla de la Font: situat molt a prop d'aquí, a 2.015m. i accessible des de les Planes de Son. Més info a la web: www.pladelafont.com
Perfil altitudinal del track |
Track sobre mapa Alpina 1:25.000 |
Recordeu que us trobeu dins d'una zona d'especial protecció: la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estanys de St. Maurici regulada per una normativa específica.
Les Planes de Son |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies per la teva visita. Valorarem el teu comentari per incloure'l al blog.