COM FER UNA COVA DE NEU
Pràctiques de construcció de coves de neu amb els companys de La Pobla: els futurs Guies de Mitja Muntanya!
Març 2015
Saber com fer un refugi a la neu ens pot ser d'utilitat en cas d'emergència, però espero que si mai l'heu de fer sigui per gust i no per necessitat.
La neu és un excel.lent aïllant i, la construcció d'una cova de neu ens permetrà protegir-nos del vent i mantenir una temperatura constant al voltant dels 0ºC quan a l'exterior les temperatures poden ser clarament negatives.
- Primer de tot hem d'escollir un pendent on s'hagi acumulat força neu, si pot ser entre 1,20m. i 1,50m. o més (utilitzarem la sonda per mesurar la profunditat).
- Si fa vent o està previst que en faci, intentarem escollir un indret a sotavent (arrecerat del vent).
- Apilem neu a sobre i la comprimim passant-hi per sobre, a peu o amb les raquetes.
- Comencem a fer un forat uns 2m. per sota el punt central de la futura cova.
- Excavem un túnel de tal manera que ens puguem moure còmodament a l'hora de palejar (al voltant d'1 metre d'amplada).
- Treiem la neu cap enrere i cap als costats, (guardem els blocs de neu per protegir l'entrada).
- Comencem fent una trinxera horitzontal i després continuem fent un forat amunt en direcció al punt central de la cova, on hem deixat una sonda clavada.
- Hem de deixar un mínim d'uns 40cm. de gruix de neu al sostre del túnel i de la cova (utilitzarem la sonda per mesurar-ho).
- Aquesta part és la més laboriosa, perquè la mobilitat ens queda molt limitada i només pot excavar una persona. L'altre pot ajudar a retirar la neu cap enrere.
- Treiem neu del sostre per tal de que hi cabem bé a dins, i després continuem eixamplant el forat cap a la sonda i cap als costats, sempre tenint en compte de no treure massa neu perquè se'ns enfonsaria (un cop ja hi caben dos persones la feina és més còmode i ràpida).
- Un cop tenim l'amplada i llargada necessàries per cabre-hi 2-3 persones estirades, depenent dels que siguem, i la suficient altura per estar-hi asseguts, aplanem el terra i allisem les parets.
- Hem de tenir en compte de deixar el terra anivellat, serà més còmode per dormir i farà que no ens desplacem cap avall!
- També s'ha de polir bé el sostre perquè no hi hagi goteres.
- Un cop anivellat el terra (que ens ha de quedar mínim 40 cm. per sobre del nivell de l'entrada) i hàgim polit el sostre i les parets perquè no hi hagi goteres, hem de fer una canalització al voltant de la paret perquè l'aire fred s'escoli cap a fora. Hem de pensar que l'aire és un fluid, per tant, la canalització ha de fer baixada cap a fora!
- I per acabar, fem un forat al sostre d'uns 4cm de diàmetre perquè l'aire circuli i tinguem una bona ventilació (podem utilitzar la mateixa sonda).
- Tapem el forat de la porta amb "totxos de neu", o les mateixes motxilles, utilitzant els bastons i les raquetes.
I ja tenim el nostre refugi! Ara:
Esquema d'una cova de neu:
Precaucions:
- Fer una cova comporta un temps de 1 a 2 hores amb persones entrenades i condicions òptimes, per tant, tindrem en compte les hores de llum que ens queden.
- És recomanable ser 2 o 3 persones: serem més eficaços i ràpids a l'hora de construir el refugi, podem fer torns i descansar ("sin prisa pero sin pausa").
- Tindrem en compte de hidratar-nos correctament mentre treballem.
- Escollirem un lloc que no sigui sota una pendent o paret exposada a les allaus o caiguda de pedres.
- També escollirem un vessant a sotavent.
- La neu humida és molt més plàstica i fàcil de treballar que la neu pols i seca, o la neu ventada, que costarà molt més de comprimir i pot esfondrar-se fàcilment. Per tant, serà molt més fàcil fer-lo a la primavera que a l'hivern.
- Tindrem sempre una pala dins l'iglú, per si de cas s'enfonsa i hem de treure la neu per sortir.
- Utilitzarem guants i roba impermeable per construir la cova, i tindrem roba de recanvi per canviar-nos una vegada hàgim acabat.
- Si durant la nit neva, farem guàrdia perquè l'entrada i el forat de ventilació no ens quedin tapats.
- Marcarem el perímetre exterior de la cova amb bastons, raquetes, sondes o el que tinguem a l'abast, perquè es vegi des de fora on és la cova, i ningú passi per sobre o ens puguin localitzar en cas d'emergència.
- Comprovem la solidesa del refugi, però en compte, sense ningú a dins!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies per la teva visita. Valorarem el teu comentari per incloure'l al blog.