Indrets amagats del Collsacabra:
La Foradada
Ruta realitzada el 31 de gener de 2015 amb la Mònica, la Laura, en Gil i en Flores.
Encarem la recta final de rutes per embarassades buscant rutes amb poc desnivell, per llocs més aviat planers i de bon caminar, i sense gaires desnivells ni dificultats. Avui visitarem la Foradada i el dolmen de Puigsespedres, situats entre l'Esquirol i Cantonigròs, i allarguem la ruta seguint un tram del camí ral que uneix Vic amb Olot, des de Cantonigròs fins al collet de Comajoan, i tornant pel coll del Bac cap a Cantonigròs.
Perfil altitudinal |
Recorregut: 14 km.
Desnivell: 400m.
Dificultat: moderada (per la durada, i perquè en algun tram pot ser difícil seguir el camí si no es disposa de mapa).
Horari: 3h.45' (sense parades)
Punt més baix: 690m.
Punt més alt: 1.001m.
Mapa recomanable: Puigsacalm-Bellmunt, Editorial Alpina, escala 1:25.000.
Observacions: cal portar aigua, ja que les fonts que ens trobem pel camí, o bé no ragen, o l'aigua no és potable.
Punt de sortida: final del carrer del Pont, uns 300m. abans del pk.2 de la carretera BV-5207 que va de l'Esquirol a Tavertet. Petit pàrquing al costat d'uns contenidors.
Reproducció mapa ICC a escala 1:25.000 amb el track i punts d'interès de la ruta |
Comencem a caminar amb les mans a les butxaques, com ja va sent costum, amb temperatures rondant els zero graus, i amb un cel mig enteranyinat. Sortim cap a la masia del Campàs i continuem seguint les marques del GR151. El camí és ampla i ben marcat, i ressegueix la riera de les Gorgues, tot i que en cap moment no la podem veure perquè queda enfonsada al barranc i amagada per la vegetació. Al cap d'una estona arribem a una cruïlla de camins i baixem cap a la Foradada.
La Foradada és un espectacular gorg format en el curs de la riera, on un enorme forat a la roca dóna nom a aquest indret. Si mirem el recorregut de la riera de les Gorgues, veurem que forma innumerables meandres en tot el seu recorregut, des de que neix sota els cingles de Cabrera i d'Aiats, fins que desemboca al Pantà de Sau.
El gorg de la Foradada |
L'aigua ha erosionat les roques que formen aquest indret, principalment gresos, i ha dibuixat un relleu sinuós, on en alguns trams la riera baixa encaixonada entre parets de notable alçada, i on ha crescut un bosc de ribera específic, molt sovint amb un sotabosc dominat per les molses i diferents tipus de falgueres, pròpies d'ambients humits i ombrívols.
És una llàstima però, veure que no hem sabut conservar aquest indret com caldria per la seva bellesa i importància en el territori, i actualment, si mirem més enllà, veurem deixalles escampades per tot arreu, a més de la contaminació existent en les seves aigües. Tot i això, encara i som a temps de posar el nostre granet de sorra per no degradar-lo més, i deixar que les futures generacions puguin gaudir de la Forada com nosaltres ho estem fent.
Retornem a la cruïlla de camins i fem una parada per beure i menjar una mica. Continuem la marxa cap a Cantonigròs, on arribem al cap de poc, tot seguint les marques vermelles i blanques del GR.
Deixem el GR i continuem amunt fins trobar un carrer on ens indica que som al camí ral.
El camí ral era l'antic camí de ferradura que unia la ciutat de Vic amb Olot passant pel Collsacabra. Actualment, ha estat arreglat i senyalitzat, i és per on passa el Camí de Sant Jaume.
Cantonigròs |
Sortim cap a la carretera C-153 fins al Pont de la Rotllada. Deixem la carretera i prenem un camí just abans de creuar el pont. Passem pel costat d'unes masies i d'uns tancats de vaques, i pugem fins al collet de Comajoan, tot contemplant l'imponent cingle d'Aiats que s'alça enfront nostre.
Cingle d'Aiats |
Un cop al collet, girem a la dreta i continuem per pista planera cap a la masia del Colomer, i el coll del Bac, on travessem la carretera C-153. Ens endinsem en la obaga del Puig del Bac seguint marques grogues, que en alguns trams són perdedores, i passem per la font del Faig fins a arribar al Torrent de Balà, que seguim per la riba esquerra fins que un pontet de fusta ens permet creuar-lo i pujar cap al poble de Cantonigròs. Baixem pel carrer principal de Cantonigròs, i ja cap al final prenem un camí que ens porta direcció a l'Esquirol passant pel dolmen del Puigdelespedres, ja a tocar del punt d'inici del nostre recorregut.
Núvols cumuliformes sobre Cabrera |
Arribem que comencen a caure petits flocs de neu, els cúmuls creixen amb força i sembla que aquesta tarda, en algun lloc o altre, descarregarà algun ruixat de neu granulada. Sembla primavera.
LES PLANTES DE LA FORADADA
El Gorg de la Foradada és un indret ombrívol, molt humit i amb poca lluminositat. En aquesta època de l'any no hi trobarem plantes florides, però si que hi podem observar un parell de falgueres característiques: la llengua de cérvol i la falzia roja.
Llengua de cérvol |
La llengua de cérvol (Phyllitis scolopendrium), també anomenada herba melsera, és una falguera pertanyent a la família de les Polipodiàcies, de fulles amples i allargades i d'un verd brillant, i amb els sorus a l'envers de la fulla allargats. Aquesta falguera la trobarem en racons ombrívols i humits, amb degotalls, en parets humides o al fons de torrenteres.
Falzia roja |
La falzia roja (Asplenium trichomanes) és una altra falguera de la família de les Polipodiàcies. La trobarem en roques, parets i boscos ombrívols, i no necessita tanta humitat com la llengua de cérvol.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies per la teva visita. Valorarem el teu comentari per incloure'l al blog.