diumenge, 19 de juliol del 2015

Ruta dels Estanys Amagats de la Vall Fosca

 

Ruta dels Estanys Amagats 

a la Vall Fosca


Realitzada el 25 i 26 de juny de 2015

 

     Ha arribat l'estiu i ens n'anem de travessa als Pirineus: aquest cop visitem la Vall Fosca i els estanys de la seva capçalera. La Vall Fosca és la porta d'entrada al vessant meridional del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l'únic parc nacional que tenim a Catalunya.


Estanys de la capçalera de la Vall Fosca i pic de Subenuix



     La munió d'estanys que formen la important conca lacustre de Capdella i que aboquen les seves aigües al riu Flamisell, afluent del Noguera Pallaresa, ja va començar a ser explotada a principis del segle XX per abastir d'energia elèctrica les zones industrials properes a Barcelona. Pràcticament qualsevol paisatge del nostre país, tal com el veiem ara, no és solament producte del clima i del tipus de terreny, sinó també de la influència humana, que a la Vall Fosca ha esdevingut un dels factors més importants: l'explotació ramadera, les extraccions forestals i sobretot les obres d'enginyeria hidràulica que si dugueren a terme, han transformat el paisatge de la vall.
     Administrativament la zona de la vall Fosca està dividida en tres comarques: el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, i està inclosa dins la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Geogràficament, pertany als Pirineus centrals formant part de la regió axial, en el vessant meridional de la carena, fet que comporta que el clima de la zona tingui un grau de mediterraneïtat força acusat i que sigui més sec que el vessant septentrional, influint enormement en la composició florística i paisatgística de la zona.
     Ens trobem en una zona d'alta muntanya, amb altituds que oscil·len entre els 1.400 de Capdella i els quasi 3.000 m d'altitud de molts dels cims que envolten la capçalera de la Vall Fosca. Aquí els hiverns són llargs i amb freds rigorosos, amb força innivació depenent de l'any, i on les temperatures davallen sota els 0 °C i bastant més, de fet, a l'estany Gento, a més de 2.100 m d'altura, s'ha enregistrat la temperatura més baixa de l'Estat espanyol: -32 °C! Avançada la primavera la neu es retira de la major part del territori, però solen quedar congestes sota colls i collades ben entrat el mes de juny.
     Els estius a la vall Fosca són curts i amb temperatures relativament suaus, que encara que durant el dia poden pujar per sobre dels 20-25 °C, durant la nit són fresques i fins i tot fredes depenent de l'altura en què ens moguem. Durant els mesos d'estiu és freqüent el creixement de nuvolades que sovint acaben donant forts ruixats i tempestes acompanyades d'important aparell elèctric.

Fitxa tècnica:

Distància: 31,11 Km
Desnivell: +2.865 m / - 2.491 m
Temps: 2 dies (el primer dia unes 11 hores, el segon 6 hores aprox.)
Dificultat: molt exigent
Punt més alt: 2910 m
Punt més baix: 1.410 m
Altura sortida: 1.410 m.
Altura arribada: 1.778 m.
Mapa recomanable: Vall Fosca 1:25.000 Ed. Alpina
Època recomanable: de juny a setembre, tenint en compte que a principis d'estiu podem trobar algunes congestes de neu, i les hores de llum disponibles.
Observacions: el refugi de colomina disposa de ràdio d'emergència en cas de necessitat (també hi ha cobertura de telèfon mòbil). Atenció a les tempestes d'estiu.
Enllaç al track

Perfil altitudinal de la ruta


     Comencem la ruta al poble de Capdella, que situat dalt d'un tossal a 1.410 m d'altitud, presideix tota la vall. Aquí hi trobem l'església romànica de Sant Vicenç que data del segle XI, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, i que es caracteritza per tenir un campanar quadrat i amb un absis amb arcuacions llombardes fetes de pedra calcària, a diferència de la resta de la construcció que està feta de granit.
Capdella i l'església de Sant Vicenç

Després de visitar l'església, pujarem amunt per un carreró estret fins a la sortida del poble. Aquí trobem un cartell que ens indica el camí cap a la Vall de Filià, cap a l'esquerra, i a la dreta cap a la Vall de Riqüerna, que és cap on anirem nosaltres. Aquest és el camí de Rus, l'antic camí que unia la Vall Fosca i la Vall de Boí i per on transitaven traginers, pastors, comerciants i els habitants de la zona.

Vall de Riqüerna

Pugem per la magnífica Vall de Riqüerna, tot observant un paisatge humanitzat, on trobarem principalment comunitats secundàries, és a dir, comunitats que s'han instal·lat en un lloc per efecte de la influència de l'home i s'hi mantenen gràcies a la seva intervenció continuada. El paisatge natural o potencial de la zona devia ser molt diferent del que veiem ara. Caminarem per un magnífic bosc de ribera, i més amunt, observarem el límit del bosc de pi negre al vessant obac, que està perfectament retallat a conseqüència de l'acció antropogènica, i els nombrosos córrecs o corredors d'allaus que baixen des de les pales fins al fons de la vall. Observarem la composició florística dels prats de pastura i dels matollars xeròfils, i més amunt, arribant al Pontet de Rus, on un petit salt d'aigua ens esquitxa i ens refresca, la vegetació de les molleres alcalines amb magnífics exemplars d'orquídies i claps de cotoneres.

Orquis magenc (Orchis majalis)


Un cop arribats al Pletiu de Rus, deixarem enrere el GR11.20, una variant del GR11, el sender de gran recorregut que travessa els Pirineus d’oest a est, i continuarem amunt cap als estanys de la capçalera de la Vall Fosca.

Pujant cap a l'estany Francí

Estany de Francí
     Arribats a l'estany Francí, podem observar les imponents parets, arestes i agulles que conformen un circ glacial, resultat de l'erosió de les antigues glaceres que cobrien aquest indret fa tan sols 45.000 anys.
Pugem cap al Pic Salado a 2.512 m. d'altitud, des d'on tenim unes magnífiques vistes del Castell de Rus, amb l'estany de Travessan en primer pla i la Coma de Mig, amb el contrast de la roca metamòrfica i la roca granítica del Pic del Pessó.

Coma de Mig, estany de Travessan i Castell de Rus
     Baixant del pic Salado podem veure els estanys de Salado, Reguera i Grenuí, i si estem de sort, podrem veure alguns dels animals més característics d'aquesta zona, com els isards (Rupicapra rupicapra) o les marmotes (Marmota marmota), que hiverna sota terra quan el fred i la neu cobreixen aquest inhòspit territori.

Estany de Reguera i Pic de Mariolo
Arribant a l'estany de Reguera

    Pujant cap a la Collada de Mariolo trobem encara petites congestes de neu tenyides de vermell. Sovint aquest color vermellós es deu a les pluges acompanyades de pols sahariana, però en aquest cas la responsable d'aquest to vermellós és una alga microscòpica, la Chlamydomonas nivalis.

Chlamydomonas nivalis
Arribats a la Collada de Mariolo les vistes són impressionants
    Baixant de la collada de Mariolo trobem encara algunes clapes de neu, on algunes plantes, aprofitant la humitat aportada per l'aigua de fusió de les congesteres, floreixen apressadament: són les plantes quionòfiles, un conjunt d'espècies molt especialitzades que tenen un període vegetatiu inferior als 2-3 mesos, que és el temps que romanen sense neu.

Congesta sota la collada de Mariolo
Entre elles trobem la jonquilla (Ranunculus pyrenaeus), la prímula integrifòlia (Primula integrifolia) de flors relativament grosses, i la soldanel·la (Soldanella alpina), una altra primulàcia que tot i que no és exclusiva d'aquests ambients també li trobarem.

jonquilla (Ranunculus pyrenaeus)

Prímula integrifòlia  (Primula integrifolia)
Soldanel·la (Soldanella alpina)
    Arribem a l'estany de Mariolo on els pescadors gaudeixen del seu esport, la pesca, amb la imponent presència del pic Tort al seu davant.

Pescadors a l'estany de Mariolo i pic Tort

     Continuem cap a la vall amagada de Carboneres, i cap a la pedregosa pala que ens porta fins a la collada de Carboneres, a 2.799 m. d'altitud, situada entre els pics Tort i dels Vidals.
Vall de Carboneres

Pujant cap a la collada de Carboneres
     Des d'aquí tenim una vista privilegiada dels estanys dels Vidals de Damunt amb les seves aigües d'un característic blau fosc.
Estanys dels Vidals Damunt
Les aigües dels estanys del Parc generalment són molt pobres en nutrients, la baixa densitat de plàncton existent fa que les aigües siguin extraordinàriament transparents i les espècies que es troben són típiques d’aquests ambients tan pobres, anomenats oligotròfics. Les causes cal cercar-les en les característiques de la roca mare (majoritàriament granit, una roca molt insoluble), i les baixes temperatures que inhibeixen la descomposició de la matèria orgànica.

Baixant cap als estanys del Vidals Damunt
     Encarem ja l'última baixada del dia, amb les cames cansades però amb unes vistes magnífiques de tota la Vall Fosca, passant per l'estany Xic de Colomina finalment arribem a l'estany i el refugi de Colomina.

Baixant cap a l'estany Xic de Colomina
Estany Xic de Colomina
Refugi de Colomina

     L'endemà, després d'un bon esmorzar al refugi de Colomina, sortim cap a la collada de Mainera. La pujada es fa feixuga, saltant de bloc en bloc per un mar de pedra, arribem finalment a la collada de Mainera.

Caos de blocs pujant a la collada de Mainera
Amagades entre els blocs trobem algunes de les espècies de salzes nans que solen establir-se als indrets pedregosos i orientats al nord, i que sovint contribueixen a fixar el sòl en aquests tipus de terreny, entre elles la salenca reticulada (Salix reticulata), que forma unes mates esteses i arrapades a la roca, i que poc ens recorden a altres espècies de la família dels salzes. Una altra planta típica dels ambients rocosos és la saxífraga geranoide (Saxifraga geranoides), que creix a l'ombra dels grans blocs granítics.
Salenca reticulada (Salix reticulata)
Saxífraga geranoide (Saxifraga geranoides)
     Arribant a la collada trobem la silene acaule (Silene acaulis) i la gregòria (Gregoria vitaliana), amants de les carenes ventoses i dels indrets rocosos, que formen densos coixins amb nombroses tiges atapeïdes que els permeten acumular minerals i restes de la mateixa planta per tal de nodrir-se. Trobem també una altra espècie del gènere Saxifraga, la saxífraga moscada (Saxifraga moschata), típica de les pastures alpines i amant també dels indrets pedregosos i alts. També descobrim una planta endèmica del Pirineu, l'erígeron aragonès (Erigeron uniflorus subsp. aragonensis) , típic dels prats climàcics de l'estatge alpí, i una planta típica dels llocs pedregosos, alts i freds: la hutquínsia (Pritzelago alpina) .


Silene acaule (Silene acaulis)
Gregòria (Gregoria vitaliana)
Hutquínsia (Pritzelago alpina)
Erígeron aragonès (Erigeron uniflorus subsp. aragonensis)
Saxífraga moscada (Saxifraga moschata)
   
     Un cop arribats a la collada encarem la forta pujada cap al cim per pendents d'herba, i arribem sense gaire dificultat al Pic de Mainera, de 2.910 m. d'altitud. Les vistes des d'aquest cim són unes de les millors que hem tingut en tota la ruta: enfront tenim el Pic de la Pala Pedregosa amb les parets verticals de la seva cara NO, més enrera s'alça el Montorroio, i més enllà el Montsent de Pallars. Enrere, mirant al nord i sota les parets verticals de la cara nord del Pic de Mainera, tenim la zona lacustre de l'Estany Negre de Peguera, cap a l'oest tenim tot el circ de Colomina, i a l'est els estanys de Mainera. El dia és fantàstic, i ens quedem una bona estona al cim mentre aprofitem per fer un mos i recuperar forces pel camí que ens queda. Marxem a desgrat del cim, però encara ens queda un bon tros per fer, i no ens podem encantar.
Cara nord del Pic de Mainera
Retornant de l'avantcim de Mainera
Cim de la Pala Pedregosa
Des del pic de Mainera podem veure estanys originats per sobreexcavació de les antigues glaceres que cobrien aquesta zona, sovint també anomenats estanys de circ, caracteritzats per ser bastant profunds i estar situats en zones altes.
Circ de l'estany Negre de Peguera
Circ de Colomina
     Baixem pels pendents esglaonats de gespets que cobreixen el vessant S del pic de Mainera, i els últims blocs de granit que trepitjarem, on entremig descobrim les vistoses flors grogues de la pulsatil·la groga (Pulsatilla alpina), una espècie estrictament silicícola, al contrari de la seva anàloga en terreny calcari, la pulsatil·la blanca.
Gespets al solell de Mainera

Pulsatil·la groga (Pulsatilla alpina)
Arribem a l'estrany indret dels Clots del Portarró, format per petits turonets de roca metamòrfica, talment com gegants talperes.
Clots del Portarró
     Encarem l'última pujada de la jornada cap a la Collada de Coma d'Espòs entremig de prats de regalèssia de muntanya (Trifolium alpinum), planta preferida pels isards per les seves arrels dolces, i claps de flor de pastor (Daphne cneorum) espècie més aviat de tendència calcícola.
Regalèssia de muntanya (Trifolium alpinum)
Flor de pastor (Daphne cneorum)

 Arribats ja a la Collada de Coma d'Espòs, només ens queda la baixada cap a la font de Coma d'Espòs i per la Canal de Pigolo arribem a l'Embassament de Sallente. Pel camí de baixada encara descobrim dues saxífragues més: la saxífraga aizoide (Saxifraga aizoides) i la saxífraga aquàtica (Saxifraga aquatica), típiques de les fonts i rierols d'aigües fredes d'aquests indrets d'alta muntanya.

Saxífraga aizoide (Saxifraga aizoides)
Saxífraga aquàtica (Saxifraga aquatica)

     Han estat dos dies magnífics recorrent la capçalera de la Vall Fosca, una zona injustament oblidada i eclipsada per la zona principal del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb la companyia de bons amics.

Sota el pic de Mariolo


Subscriu-te al blog de Ressotaelspeus!

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva visita. Valorarem el teu comentari per incloure'l al blog.