divendres, 29 d’abril del 2016

Ruta per la Vall d'Àssua des de Rialp




Ruta per la Vall D'Àssua des de Rialp

Rialp, Vall d'Àssua, Pallars Sobirà, Pirineu


     Aquesta ruta circular ens portarà a descobrir alguns dels camins del Pamano on es va ambientar la famosa novel·la de Jaume Cabré "Les veus del Pamano". Visitarem els petits i pintorescos pobles de Surp i Altron. Caminarem entre parets de pedra seca, pastures i boscos frescals, i veurem volar sobre els nostres caps la important colònia de voltors i altres rapinyaires que habiten aquesta zona del Pallars Sobirà.

La Vall d'Àssua


     La Vall d'Àssua es troba a la comarca pirinenca del Pallars Sobirà, i és l'entrada al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici pel seu vessant sud-est, des de la població de Rialp. La vall està presidida pel majestuós Montsent de Pallars i en els seus faldars amables i perfils arrodonits fan d'ella una de les zones ramaderes més importants del Pirineu. És una vall humanitzada amb un important patrimoni arquitectònic on en destaquen les construccions ramaderes, les esglésies, i els quilòmetres i quilòmetres de murs de pedra seca que configuren un immens mosaic. 


Potsé també t’interessa:

      Itinerari circular  pels pobles de la Vall d’Àssua, sortint de Rialp, als peus de la Noguera Pallaresa,  i descobrint els bonics pobles de Surp i Altron, amb la majestuosa presència del Montsent de Pallars que corona la vall. 
Itinerari sobre mapa extret de ICG

FITXA TÈCNICA: 

Tipus: ruta circular 
Distància: 9,2km
Desnivell: +/- 600m
Dificultat: moderada. Tot i que tot l’itinerari està senyalitzat, l’alternança de diferent tipus de camins i senyalització fa que calgui estar atent al recorregut. 
Temps aprox. (sense parades): 2h45’
Altitud màxima: 1.050 m 
Altitud mínima: 700 m
Punt d’inici: pàrquing Plaça del Tornall, davant l’Ajuntament de Rialp (715m).
Època: tot l’any, però a l’estiu, a la pujada de Rialp a Surp i pot fer molta calor, per tant, és recomanable evitar les hores de màxima insolació.
Mapa recomanat: Parc Natural de l’Alt Pirineu, 1:50.000 Ed. Alpina 
Observacions: cal portar aigua, tot i així, molt probablement en trobarem a Altron. 
Accés al punt d’inici: des de Sort per la carretera C-13 direcció al Port de la Bonaigua fins a Rialp (4,2km i 5min)

Track de la ruta 

Perfil altitudinal
 
 Subscriu-te al blog si t’interessa conèixer més!



     Comencem el recorregut a la plaça del Tornall, davant de l'ajuntament de Rialp. Travessant la carretera N-260 just davant d'un restaurant i prenem un pujador a mà dreta on un cartell ens indica el "Camí a Surp".

Prenem el camí de Surp
Tot just en tombà el carrer, ens apareix el campanar de l'església de Rialp.

Campanar de l’església de Rialp
Si baixem per les escales que hi ha a mà dreta podem arribar-nos just a l'entrada de l'església de Valldeflors, on davant hi ha una petita plaça amb plataners.

Església de la Maré de Déu de Valldeflors
Deixem l'església enrere i continuem per un carrer que ens fa una marrada per anar a parar just al carrer de sobre de l'església. Continuem amunt, ara per pista, fins a les ruïnes del Castell de Rialp, del qual només en queda dempeus una trista paret.

Castell de Rialp

Just al costat del castell surt el camí que va a Surp, on trobem un cartell. Comencem a remuntar el vessant solell entre murs de pedra seca i camps, fins a trobar la carretera que va a Surp, que travessem.

El camí remunta entre murs de pedra seca
Remuntem la solana per un camí a trams empedrat, entre parets de pedra seca i camps de pastura, mentre els voltors ens passen volant molt a prop dels nostres caps. Si ens hi fixem, veurem que als faldars de sobre del poble està ple d'aquestes aus necròfagues que, aprofitant les tèrmiques que es formen en aquest vessant, s'enlairen i guanyen altura sense quasi cap esforç.

Prats i pastures a la vall d’Àssua
Si mirem cap a ponent, veiem les carenes encara nevades que enllacen amb el majestuós Montsent de Pallars, que presideix aquesta vall pirinenca.



Cap a ponent s’alcen les muntanyes nevades de la capçalera de laVall d’Àssua


El camí va guanyant altura progressivament però còmodament fins que de sobte ja ens apareix al davant l'església de Surp.

Església de Surp
Aquesta església d'estil romànic llombard data dels s. XI-XII, i fou dedicada als germans màrtirs Sant Iscle i Santa Victòria. Com moltes esglésies de la vall ha patit diverses remodelacions durant la seva llarga història, però encara conserva elements originals com el mur de l'absis i les piques beneiteres del seu interior.

Església de sant Iscle i santa Victòria de Surp
Val la pena fer una visita a aquest petit poble de carrerons estrets i cases mig enrunades, on encara en resten algunes cases antigues com la casa Bertran, del s. XVII, tot gaudint de la seva tranquil·litat. 

Cases de Surp
Carrerons del poble de Surp
Sortim de Surp direcció a ponent. Caminem de pla per una carretera asfaltada, entre el verd tendre de les pastures i el blanc dels cirerers florits, i amb la imatge de les carenes encara nevades al fons.

Sortint de Surp
Les perspectives de la vall des d'aquest indret són immillorables. Caminem tranquil·lament, tot gaudint del mosaic de colors que formen les pastures verdes i els camps tenyits de groc, amb els ramats de vaques que pasturen plàcidament en aquesta vall.

Ramats de vaques a laVall d’Àssua
Els cirerers, a l'abril en plena floració, guarneixen el paisatge amb els seus tons blancs, fent-lo encara, si cap, més primaveral.

Cirerers florits
Arribem a la carretera principal i la seguim un tros en baixada cap a l'esquerra. Després d'un revolt cap a l'esquerra, trobem a la dreta un cartell indicador. Prenem ara el camí a la dreta, cap a la Mola de Sall.

Cartell indicador
El corriol baixa resseguint la paret d'un tancat de bestiar i continua per un alzinar, mentre gaudim d'unes àmplies vistes dels pobles d'Altron i Sorre al fons.

Boniques vistes dels pobles de la vall d’àssua
El camí ens condueix en baixada fins a trobar una altra carretera asfaltada. Seguim la carretera cap a la dreta, direcció oest, un curt tram, fins que trobem un altre cartell indicador. Prenem ara el camí de carro de l'esquerra que en lleugera baixada ens porta cap al fons de la vall, passant pel costat de les restes del molí de Sall. Sota nostre s'estén un esplèndid bosc de ribera format per salzes i gatells.
Bosc de ribera
 Arribem a una confluència de dos rius. Aquí s'ajunta el riu de Sall, que ve del nord, i el barranc d'Altron o del Pamano, que s'ha fet famós per la novel·la de "Les veus del Pamano", ambientada a la vall d'Àssua.
Riu d’Altron o Pamano
 Travessem el riu de Sall per un pont i deixem a la dreta el camí que ens portaria a Sorre. I continuem uns metres per travessar el Pamano per un pontet. Remuntem per un camí entre camps delimitats per parets de pedra seca i nogueres a banda i banda.

Nogueres pujant cap a Altron
Al cap de poc ens apareix ja al fons el poble d'Altron amb el seu esvelt campanar.
Altron
Cruïlla abans d’Altron
Prenem ara el camí cap a Altron que passa per unes impressionants parets de pedra seca en algun tram mig esllavissades, i arribem finalment al poble d'Altron.

Impressionants parets de pedra seca arribant a Altron
Entrem per un carreró estret i girem a l'esquerra per un carrer més ample que ens porta fins a la plaça de l'ajuntament, on hi ha un safareig.


Carrerons d’Altron
Girem a l'esquerra direcció sud i anem fins al davant de l'església. L'església d'Altron, a diferència de la gran part d'esglésies de la vall d'Àssua, és d'època recent, de fet, es va construir el s. XVIII.

Església d’Altron
Sortint del poble seguint aquest mateix carrer i, abans d'una rotonda, passem pel costat de l'era i del paller de Casa Sobirà, una de les cases de les famílies més riques i importants de la Vall d'Àssua, que foren propietaris de la Baronia de Rialp i de la Vall d'Àssua.

L’era i el paller d’una important casa d’Altron
Prenem la carretera a mà esquerra i la seguim un centenar de metres direcció est fins al punt quilomètric 5, on trobem una cruïlla i un oratori. Prenem el camí a l'esquerra que ens baixa per una pista pavimentada fins a una casa. Deixem la casa a mà esquerra i continuem ara pel camí de carro fins a una nova cruïlla on trobem un pal indicador. Des d'aquí podríem tornar a Rialp passant per la Roca Roia, però nosaltres prenem el camí del Mola del Sall, a l'esquerra. Continuem davallant suaument per un camí ample, entre prats i murs de pedra, amb el poble d'Altron al davant, fins a enllaçar amb la cruïlla del trencall a Altron on ja hem passat abans.


Entre prats i murs de pedra seca
Si ens hi fixem, veurem que una de les obertures del campanar de l'església d'Altron està tapiada. Segons expliquen, anys enrere, els pobles havien de pagar una taxa per tal de poder sentir tocar les hores i el poble veí de Surp no va voler pagar. Aquest fet va comportar que es tapiés l'obertura del campanar que dóna vers aquesta població, perquè els de Surp no poguessin sentir tocar les hores.
Campanar de l’església d’altron
Desfem el camí de baixada cap a la Mola del Sall. Travessem els rius tot gaudint de la frescor del bosc de ribera i la remor de les aigües pirinenques, i remuntem la pista fins a la carretera.
Continuem per la carretera fins a la cruïlla del camí a Surp, que deixem de banda, i seguim ara per la carretera poc més de mig quilòmetre fins a trobar un camí a la dreta. Cal estar atents perquè en aquest cas no hi ha cap cartell que ens indiqui el camí a seguir, només una marca amb un cercle de pintura groga mig desgastada, i si no estem el cas, ens el podem passar fàcilment.

Desviació cap a Rialp
Descendim ara per un caminoi polsegós molt transitat pels ramats d'ovelles, per entre pastures i bosquines, cap al fons de la vall. Veiem a la dreta la petita central hidroelèctrica de Rialp, que encara proporciona uns bons ingressos al municipi.

Central de Rialp
El camí ens davalla per terreny esquistós, entre argelagues, alzines, nogueres i ametllers, fins al fons de la vall i l'entrada de Rialp, on enllacem amb una pista. Passem pel costat d'uns horts i entrem per un carreró a la plaça de les Escoles.
Entrant a Rialp
Prenem ara el primer carrer a l'esquerra, passem per sota d'un arc i girem a la dreta per un carrer amb unes arcades que ens condueix a la carretera, just al costat del restaurant i enfront del pàrquing que hi ha davant de l'ajuntament, el punt final del nostre recorregut.

Rialp
No coneixia la Vall d'Àssua i la ruta d'avui només n'ha estat un petit tastet, que per falta de temps no ha pogut ser més. Ara em queden les ganes de tornar-hi per descobrir-ne més, i gaudir tot caminant de la placidesa d'aquest indret amagat on sembla que el temps s'hagi aturat, i on encara podem observar els ramats de vaques i ovelles que antigament s'estenien a gran part del Pirineu i que van desapareixent, a poc a poc, del paisatge.


Papallones de la Vall d'Àssua


Aquesta ha estat una ruta curta i sense dificultat, assequible per a qualsevol caminant avesat a seguir diferents camins, que es pot fer en un matí, o fins i tot mig matí, quan el temps no convida o quan es disposa de poc temps.

Ruta realitzada l'abril del 2016.

Rutes properes:

Si t’ha agradat aquest article  i vols conèixer més rutes, SUBSCRIU-TE a ressotaelspeus! 


T’ha agradat aquest article?  Si tens algun dubte o suggerència, deixa un comentari.



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva visita. Valorarem el teu comentari per incloure'l al blog.