dilluns, 12 de gener del 2015

JORNADA TÈCNICA DE SEGURETAT I ALLAUS

JORNADA TÈCNICA DE SEGURETAT I ALLAUS

Vic - coll de Pimorent

8 i 10 de gener de 2015 

 

De bon matí al coll de Pimorent, Pirineu francès
    
     La setmana passada la Unió Excursionista Vic va organitzar una jornada tècnica sobre seguretat en terreny nevat i rescat de víctimes d'accidents d'allau. El grup estava format per gent de totes les edats i nivells, practicants d'esquí de muntanya, raquetistes, alpinistes o practicants d'altres activitats en terreny nevat. Un grup molt heterogeni però molt ben avingut, disposat a aprendre i col.laborar.
Arva
Pala i sonda

     El monogràfic es va dividir en una sessió teòrica i una de pràctica. La sessió teòrica va constar de dues parts: en la primera es van explicar conceptes sobre el terreny, la neu, les allaus i el grup, així com la combinació del Butlletí de perill d'allaus (BPA), amb l'Escala de classificació del terreny d'allaus (ATES) i els coneixements i capacitats tècniques i físiques del grup, per tal d'escollir l'itinerari més segur. En la segona part, es va explicar el protocol d'autorescat de víctimes d'allau mitjançant el dispositiu de cerca de víctimes d'allau (arva), la sonda i la pala. Aquest protocol ens descriu els passos que s'han de seguir en cas que el nostre grup sigui sorprès per una allau i algun, o alguns dels membres del grup quedin enterrats: la cerca primària o cerca de la primera senyal, la cerca secundària, la cerca fina o terciària, la cerca multivíctima, el sondatge en espiral, el paleig estratègic i els primers auxilis.


El bosquet on vam realitzar les pràctiques

Preparant-se pel rescat

Observació de cornises i restes d'allau de placa al pic de la Mina

     La sessió pràctica, finalment, es va realitzar al coll de Pimorent, en territori francès, degut a l'escassetat de neu de les zones més properes de les capçaleres del Ter i el Freser. Equipats amb esquís, raquetes o a peu, els alumnes van fer pràctiques de rescat amb arva. Es va realitzar el protocol de funcionament dels arves per tal de comprovar que tots funcionessin correctament, tant en emissió com en recepció. A continuació es va fer l'observació sobre el terreny de les condicions de la neu i la seva correlació amb el butlletí de perill d'allaus previst per aquell dia i en aquella zona. Posteriorment, es va fer una simulació d'accident per una allau, on es va enterrar prèviament una motxilla amb un arva en emissió. Els participants van poder localitzar l'arva, sondejar i desenterrar la suposada víctima. Després de dinar, es va continuar amb les pràctiques de recerca multivíctima i el protocol per localitzar les víctimes segons el tipus d'arva del que es disposava, comprovant el temps que es tardava en localitzar-les. També es va fer una simulació de rescat organitzat amb múltiples víctimes i amb múltiples rescatadors on es va explicar, i practicar, la manera d'actuar en aquests casos. Es va poder observar també, un tall estratigràfic i les diferents capes de neu que composen el mantell nival i la posterior comprovació de la consistència i la resistència a la fractura amb el test de la pala. Finalment, es va realitzar l'enterrament de dues "víctimes", dues cursetistes molt valentes es van prestar a ser enterrades. Equipades amb una emissora, ben abrigades i protegides, van ser colgades de neu que a més es va comprimir per tal d'experimentar què se sent quan s'està enterrat. Tota una experiència!

Comença la cerca primària
La cerca secundària amb el mètode direccional
La cerca fina amb el mètode en creu


El sondeig en espiral
Practicant el sondeig per localitzar la víctima
Paleig organitzat
Localització de la víctima
Perfil estratigràfic
Les suposades víctimes
L'enterrament







Després d'enterrar-les ens hi passegem per sobre

Comunicació amb les víctimes
Comença el desenterrament
Palejant ràpid: el temps és or!
Netegem la cara de la primera víctima
Surt un braç de la segona víctima
Salvades!
Espolsant-se la neu dels ulls
Explicant les sensacions sota la neu
     Va ser un curs molt profitós, gràcies per una part, als instructors per la seva paciència i motivació, així com als alumnes per la seva col.laboració i disposició per aprendre i gaudir aprenent, i per l'altra, a les condicions meteorològiques que van acompanyar: el cel blau, les temperatures agradables i el vent suau van fer que es pogués aprofitar la jornada fins a pondre's el sol.

Fi de la jornada

     Des d'aquí us animo a conèixer més sobre el tema, ja que el coneixement i la formació són eines al nostre abast per minimitzar el risc d'accident en les nostres activitats i gaudir amb seguretat del que més ens agrada: la muntanya.

Per més informació:



Subscriu-te al blog de Ressotaelspeus!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva visita. Valorarem el teu comentari per incloure'l al blog.