dimarts, 18 d’abril del 2017

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès





Itinerari històric del Pla de Corts a l'estany de Montcortès

Baix Pallars, Pallars Sobirà

EIN Estany de Montcortès





     Itinerari circular al Baix Pallars sota els peus de la Geganta Adormida. La ruta s'inicia a la bonica vila closa de Peramea, visita el dolmen de la Cabana de la Mosquera, la Creu de Pujol i davalla cap al petit nucli de Cortscastell i l'ermita de Santa Anna. A partir d'aquí s'enfila cap a Montcortès per finalment arribar a l'estany de Montcortès, l'estany d'origen càrstic situat a més altitud de Catalunya. Del poble de Montcortès es retorna a Peramea passant per Bretui i la masia d'Enjaume.
Tot i que la ruta està senyalitzada en la majoria del seu traçat, en alguns trams els senyals són escassos i cal estar atents per no desviar-se del recorregut.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Panoràmica de l'estany de Montcortès

     Durant el recorregut descobrirem la bonica vila closa de Peramea, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional amb el seu monumental Om, l'església de Sant Cristòfol, situada als peus de l'antic castell, i l'entramat de carrers i façanes porxades de la vila medieval. Recorrerem el fèrtil altiplà del Pla de Corts passant pel dolmen de la Cabana de la Mosquera, un monument megalític que data de l'Edat de Bronze , i la Creu de Pujol. Descobrirem l'església de Santa Anna de Cortscastell i passejarem per l'entorn de l'estany d'origen càrstic situat a més altitud de Catalunya: l'estany de Montcortès.


Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Panoràmica del Pla de Corts.


     El Pla de Corts és un altiplà situat al SO del municipi del Baix Pallars, el municipi més meridional de la comarca del Pallars Sobirà. Aquest altiplà s'estén sota els peus de la Geganta Adormida, a uns 900 - 1000 m d'altitud. El paisatge es caracteritza per una fèrtil plana i un bonic mosaic agroforestal. La seva població, dedicada principalment a la ramaderia, és força minsa i es troba dispersa en petits nuclis on destaquen Peramea i Montcortès.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Vista de Cabestany, sobre l'estany de Montcortès.

El Pla de les Corts és una de les zones amb més varietat d'aus rapinyaires, on podem veure el milà reial, els voltors i, fins i tot, l'aufrany i el trencalòs. A l'estany de Montcortès, a més d'ànecs coll-verd, el corb marí i el balquer, no és estrany veure-hi volar alguna àguila pescadora. Dins les rouredes de roure martinenc i les bardisses que conformen el mosaic agroforestal del Pla de Corts, hi conviuen nombroses espècies d'ocells com la mallerenga cuallarga, el pinsà comú o el gaig.
És un indret ideal pels amants de la natura i l'observació d'aus.


Potser també t'interessa:


Punts forts de la ruta:
  • L'estany de Montcortès: l'únic estany de muntanya d'origen càrstic de Catalunya.
  • La flora i la fauna de les zones humides i les rouredes submediterrànies de l'altiplà del Pla de Corts.
  • El dolmen de la Cabana de la Mosquera i la creu del Pujol .
  • La vila medieval de Peramea.

ITINERARI SOBRE MAPA

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Itinerari sobre mapa de l'ICC escala 1:50.000

FITXA TÈCNICA


Tipus: ruta circular
Distància: 12,72 km
Desnivell: +/- 425 m
Dificultat: moderada, per la distància i el desnivell a superar. Cal dir que, tot i ser una ruta senyalitzada, la senyalització és força deficient en alguns trams. Cal estar atent a les cruïlles per seguir l'itinerari corresponent, ja que en alguns trams només ens guiarem pels rastres de pas i alguna fita.
Temps aprox. (sense parades): 3 h 45 min
Altitud màxima: 1.065 m
Altitud mínima: 809 m
Punt d'inici: plaça de la Vila, al costat de l'Om de Peramea
Època: primavera, tardor i hivern (a l'estiu i pot fer molta calor).
Observacions: Cal portar aigua, ja que només en trobarem a Peramea i Montcortès.

Atenció: respectem l'entorn de l'estany de Montcortès, ja que és una zona humida excepcional, molt fràgil i fàcilment alterable. No deixem deixalles i no donem menjar als ocells o als peixos, així evitarem alterar l'entorn i les aigües de l'estany. No deixem rastre de la nostra presència. I si us plau, allunyem-nos dels cursos d'aigua (estanys, rieres, fonts, etc.) per anar a cal senyor Roca!
Més info
Consulta la meteo
Mapa recomanat:
  • El Cinquè Llac - Escala 1:30.000 Editorial Alpina
Accés al punt d'inici: des de la Pobla de Segur, continuem per la N-260 en direcció a Sort. Just al centre del poble de Gerri de la Sal, prenem un trencall a mà esquerra en direcció Peramea/Montcortès/La Pobleta de Bellveí i seguim la carretera fins al poble de Peramea. Just al centre del poble trobem la plaça de la Vila, punt d'inici de l'itinerari i on podem aparcar. 23 min (19 km)

TRACK DE LA RUTA



Powered by Wikiloc

Descarrega't el track!

PERFIL ALTITUDINAL


Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Perfil altitudinal de l'itinerari realitzat amb el CompeGps

 



     Comencem l'itinerari històric del Pla de Corts a l'estany de Montcortès, als peus del malaurat Om de Peramea, declarat Arbre Monumental i situat al costat dels safareigs a la plaça de la vila de Peramea.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Om de Peramea

Seguim la carretera direcció SO i passats uns 200 metres, prenem un pal indicatiu de la ruta. Deixem l'asfalt i seguim per la pista forestal a l'esquerra, passem la font de Sant Cristòfol i pel costat d'una granja.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Vistes de la Geganta Adormida i el Pla de Corts.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Ovelles del Pla de Corts.

Poc més endavant, trobem un desviament a l'esquerra que ens condueix al dolmen de la Cabana de la Mosquera, situat al mig d'un camp de farratge, just passat un petit alzinar. Per tal d'arribar-hi hem de creuar el filat de les ovelles per una portella, que vigilarem molt de tornar a deixar ben tancada.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Dolmen de la Cabana de la Mosquera sota els peus de la Geganta

     El dolmen de la Cabana de la Mosquera és un monument megalític de l'Edat de Bronze molt ben conservat, tot i que s'ha tapat força la seva estructura, ja que s'ha utilitzat com a cabana de pastor. Està situat al Pla de Corts, entre Peramea i el Pujol, enmig d'un camp d'alfals. Està orientat al SO i les lloses són de pudinga roja triàsica, pròpia d'aquest indret. La seva proximitat amb els dòlmens de Peracalç i de Montsó n'augmenten la seva importància.
 

Retornem a la cruïlla i continuem per la pista en direcció al Pujol. Passem pel costat d'una bassa i continuem direcció SO fins a trobar la Creu de Pujol, una gran creu de pedra que s'alça just al costat del camí.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Creu de terme de Pujol

     Les creus de terme són escultures de pedra tallada, que a partir de la baixa edat mitjana, però sobretot durant els segles XVI i XVII, es van construir al costat dels camins en els límits d'algunes poblacions, prop d'alguns monestirs o assenyalant els límits parroquials.

Continuem recte i davallem per un camí amb murs de pedra seca que per entremig de l'alzinar ens condueix fins a la carretera asfaltada.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Carrascar (Quercus rotundifolia) al Pla de Corts

     Els carrascars de muntanya, junt amb els roures i les alzines, s'han aprofitat secularment per a llenya, i fins a mitjan segle XX per a l'obtenció de carbó; antigament també s'hi deixava pasturar els porcs. Són boscos joves, molt alterats per l'home, amb un sotabosc força pobre on predominen arbustos de fulla endurida com el boix i plantes com la rogeta i el marxívol.

Prenem la carretera a l'esquerra i fem uns 25 metres fins a trobar un pal indicador.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Vaques pasturant prop del Pujol

Deixem la carretera que ens portaria al nucli poblat del Pujol, i prenem el corriol de la dreta que davalla per entremig de la roureda. En aquest tram gaudim d'impressionants vistes sobre l'espectacular congost de Collegats a migjorn.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Impressionants vistes cap al congost de Collegats

Passem diverses feixes i algun camp, tot vigilant de seguir els pals indicatius i alguna fita, i enllacem de nou amb una pista asfaltada que seguim uns 300 metres a mà esquerra fins al petit nucli de Cortscastell. Just sota una gran penya i les restes d'una casa en ruïnes, deixem el corriol que continua cap a Peracalç i girem a la dreta, direcció a Montcortès.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Cruïlla a Cortscastell

Passem per la petita ermita de Santa Anna, en estat força ruinós, i ascendim lleugerament per entremig d'una bonica roureda de roure martinenc amb abundància de petits ocells que s'amaguen a les nombroses bardisses.

Ermita de Santa Anna de Cortscastell
Ermita de Santa Anna de Cortscastell

Murs de pedra seca camí a Montcortès
Murs de pedra seca camí a Montcortès

Travessem diversos torrents secs o amb poca aigua, i just passat el barranc dels Vedats, el corriol gira a la dreta i guanya altura decididament entre la roureda amb vistes al bonic poble de Montcortès, encimbellat dalt d'un turó.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
El bonic poble de Montcortès

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
La roureda submediterrània

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Senyalització de l'itinerari

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Arlequí (Zerynthia rumina) Papiliònids
Entrem al poble vorejant unes pastures i seguint pel carrer Major amunt fins a l'església de Sant Martí.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Carrers de Montcortès


Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Església de Sant Martí de Montcortès

Girem a l'esquerra i continuem per una pista asfaltada direcció oest que enllaça amb la carretera de Montcortès a la Pobleta de Bellveí. Seguim la carretera a l'esquerra i arribem a la collada de Sant Antoni, on ja veiem al nostre davant l'estany de Montcortès.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Estany de Montcortès

Deixem l'asfalt i davallem per un camí ample que ens condueix a tocar dels canyissars que envolten l'estany, on a la primavera sentirem els balquers (Acrocephalus arundinaceus) cantar.


Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Estany de Montcortès

     L'estany de Montcortès a diferència de la resta d'estanys del Pallars Sobirà, és un estany d'origen càrstic de gran interès científic i paisatgístic, de característiques úniques a la regió prepirinenca, inclòs dins dels Espais d'Interès Natural. L'entrada de l'aigua és subterrània, fet li ha donat un caire misteriós i llegendari. Té una fondària d'uns 30 metres i està situat a uns 1.000 metres d'altitud, característica que el fa únic a Catalunya.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Canyissars a l'estany de Montcortès

Als canyissars que envolten l'estany, formats principalment pel canyís (Phragmites australis) i la balca, s'hi amaguen i fins i tot hi nidifiquen diverses espècies d'ocells característiques de les zones humides, com ara el cabusset, la fotja, el balquer, el bitxac comú, el corb marí i molts d'altres. A més, s'hi poden veure amfibis com la granota verda i diverses espècies de papallones.


Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Bitxac comú (Saxicola torquata)

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Granota verda (Pelophylax perezi), amfibi de la família dels Rànids

Papallona reina (Papilio machaon) Papiliònids
Papallona reina (Papilio machaon) Papiliònids

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Corb marí gros (Phalacrocorax carbo)

Retornem pel mateix camí a Montcortès, i un cop arribats a l'església de Sant Martí, continuem carrer amunt fins a trobar un pal indicatiu darrere d'uns contenidors que ens indica el camí cap a Bretui.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Gafarró (Serinus serinus)

Davallem entre prats i pastures, seguint els murs de pedra seca embardissats, i enllacem altre cop amb la carretera asfaltada just en un revolt a la casa del Coll.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Prats de pixallits (Taraxacum officinale) i rouredes submediterrànies

Continuem per la carretera primer direcció nord i girant després a l'est arribem al poble de Bretui.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Bretui

No entrem al poble, continuem per la carretera i poc més avall, a les últimes cases del petit nucli, trobem un cartell a la dreta que ens indica el camí a Peramea. Prenem la pista a la dreta i al cap de poc un camí a l'esquerra que enllaça més avall altra vegada amb la carretera. Continuem uns 100 metres per la carretera direcció est, i quan gira cap a migjorn nosaltres la deixem i seguim un camí en direcció a llevant.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Milà reial (Milvus milvus)

     El milà reial (Milvus milvus) és un rapinyaire migrador i hivernant rar, que podem veure especialment a les comarques pirinenques occidentals, on nidifica de forma escassa i es pot veure tot l'any. Es diferencia d'altres rapinyaires per la seva cua forcada. És un volador àgil i potent, un caçador mediocre però espavilat que sovint parasita altres ocells.

El camí davalla pel costat d'un barranc i pel mig de l'alzinar fins a arribar a la granja de vedells del mas d'En Jaume. Travessem la pista deixant la granja a l'esquerra i continuem per un corriol avall fins a un safareig. Deixem el safareig a la nostra dreta i girem a l'esquerra tot resseguint un mur de pedra seca. Continuem davallant per sota la masia i pel costat d'unes pastures, deixant a la nostra esquerra enfilada en un turonet les restes de la masia de Parramon i, uns 200 metres després de passada la granja, a la cota 875, deixem el camí que continua recte avall, i prenem un corriol a l'esquerra després de travessar una tanca (en aquest punt és fàcil despistar-se, ja que no hi ha cap indicació i la tendència és seguir el camí avall).

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Camí entre mas d'Enjaume i Peramea

Seguim per rastres de sender i alguna fita, tot flanquejant per sobre d'uns camps i amb vista a unes grans naus, fins a enllaçar amb un camí de carro per on davallem fins a trobar una altra cruïlla i un pal indicador. Deixem a l'esquerra el camí que ens portaria a Balestui, i continuem avall direcció SE amb una bonica panoràmica del poble de Peramea al nostre davant, i la gran roca on hi havia l'antic castell.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Roca del Castell de Peramea

Travessem un rec sec, i enfilem per un camí força embardissat, amb pastures a banda i banda, que ens condueix en lleugera pujada al poble de Peramea. Deixem a mà esquerra el camí a la font Vella i continuem recte fins a enllaçar amb la carretera i a la plaça de la Vila de Peramea, punt final de l'itinerari històric del Pla de Corts.

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Carrers de Peramea

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Cases porxades de Peramea


Abans de marxar, però, fem una passejada pel bonic poble medieval de Peramea, amb les seves cases porxades i l'església de Sant Cristòfol, i ens enfilem a la roca del Castell per gaudir d'unes vistes privilegiades sobre el poble i el Pla de Corts.


Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Sant Cristòfol de Peramea

Itinerari de Peramea a l'estany de Montcortès
Vista de Peramea des de la roca del Castell



Ruta realitzada a principis d'abril del 2017.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva visita. Valorarem el teu comentari per incloure'l al blog.