dijous, 1 de gener del 2015

INDRETS AMAGATS DE L'ALTA GARROTXA A L'ALT EMPORDÀ II

 

 

 

INDRETS AMAGATS 

DE L'ALTA GARROTXA A L'ALT EMPORDÀ II

 

Una terra aspra, feréstega i salvatge: per perdre's i per descobrir

25 de desembre de 2014: de Sant Llorenç de Sous a Sant Ponç d'Albanyà

St. Llorenç de Sous
De bon matí visito sant Llorenç de Sous, antigament monestir benedictí. La primera vegada que es té coneixença del monestir fou l'any 871, moment en el qual era un petit monestir que depenia de sant Aniol d'Aguja. Ja al segle XI esdevé un monestir benedictí  important dins del Comtat de Besalú, del qual rep donacions i privilegis. Durant els segles XI i XII el monestir va gaudir d'una època de creixement en la qual es van construir diferents estances per la comunitat que hi vivia:  cuina, dormitoris i altres estances que va culminar amb la construcció del claustre al segle XIII. 

Reconstrucció del claustre del segle XIII
Absis de St. Llorenç de Sous
L'església del monestir s'emmarca en el romànic llombard, i se situa cap a mitjan del segle XI. Al segle XIV comença l'època de decadència coincidint amb la crisi econòmica general que patia el país, i que s'agreujà a conseqüència dels terratrèmols que van afectar els Pirineus entre 1427 i 1429. Degut als sismes, bona part dels monestir i l'església es van ensorrar, i hi va haver una important reducció de les rendes i dels monjos. 

Interior de l'església de St. Llorenç de Sous
A finals del segle XVI, degut a una reforma de l'església espanyola, passa a dependre de Sant Pere de Besalú. A partir de llavors, desapareix la comunitat benedictina i es transforma en parròquia rural sota el control de l'abat de Besalú. Cap al 1833, després de la desamortització, la parròquia de Sous passa a dependre del Bisbat de Girona.  La parròquia es manté en funcionament fins el començament de la Guerra Civil Espanyola, moment en el qual s'inicia un progressiu abandonament i destrucció que durà fins als anys vuitanta, quan en va començar la seva restauració.

Roca calcària nummulítica o Pedra de Girona
Bona part de la pedra que hi ha al monestir és roca calcària nummulítica de la formació Girona, el mateix tipus de roca que trobem als cingles de Tavertet, i que es troba també a la muntanya del Mont. 












Al costat del monestir hi ha la Font dels Sous, amb aquesta inscripció d'un poema de Mossèn Cinto Verdaguer.














Pujo amunt desfent el camí d'ahir al vespre. Arribo altre cop, però amb més calma, a l'església de la Mare de Déu del Mont, situada en un mirador privilegiat, a 1.124m. d'altitud. 

El Canigó



Des d'aquí es veu des de la Plana olotina fins als Pirineus orientals, passant pel Massís del Canigó, el Golf de Roses i l'Estany de Banyoles.









El mar Mediterrani des del Mont


Deixo el cim a desgana, el sol del matí em dóna energia per entrar altre cop a l'obaga, direcció cap al nord. Entro dins l'Espai d'Interès Natural de l'Alta Garrotxa, de notable extensió i complexitat orogràfica, amb un relleu molt abrupte i sobre un substrat calcari on predominen les valls profundes envoltades de cingleres que fan honor al ser nom: les garrotxes són les terres aspres i de mala petja. 


Vistes des del cim cap al Bassegoda i els Pirineus






Continuo direcció nord, passant pel Pla de la Tomba i la Baga del Carig, on topo amb un ramat de cérvols, què sorprès fuig estrepitosament per entre la fageda. Agafo aigua a la font del Bac i m'afanyo per fugir de la fredor de l'obaga per escalfar-me al solet al Coll de les Canals del Carig.

Roure dels Capellans a la Baga del Carig
Coll de les Canals del Carig


Una mica més endavant, arribant al coll de la Creu, em frego els ulls: què és allò? un vaixell? Doncs si, com si estigués al.lucinant apareix un vaixell embarrencat a l'Alta Garrotxa!


Profunds boscos dominats pels alzinars i les rouredes, esquitxats de petits llogarrets, masies i ermites, que em transporten a un passat llunyà on mines, places carboneres, conreus i ramaderia eren el mitjà de vida d'aquesta terra aspre i feréstega. 
 
Cementiri de Lliurona


A partir dels anys 60, aquesta àrea va patir una important despoblació degut a les dificultats per subsistir dels seus habitants: amb la pèrdua de valor del carbó com a combustible i les indústries de la vall del Fluvià que van atraure mà d'obra,  la majoria de la població en va marxar. 
Actualment sembla que s'està invertint la tendència: amb la restauració d'algunes masies per el turisme rural i l'ocupació d'alguns llogarrets com el de Lliurona, la zona recupera una mica de vida.

St. Andreu de Lliurona
Portalada de St. Andreu de Lliurona
Els topònims d'aquesta zona descriuen perfectament el paisatge que ens trobarem: l'Aulina Miradora, Aulina de les Tres Branques, Turó de Ca n'Alzina, ... topònims que fan referència als extensos alzinars que dominen el paisatge. D'altres com el Puig dels Roures, Coma-de-roure, Puig del Rovirós fan referència a les rouredes de roure martinenc que abunden en algunes vessants més obagues, o els topònims referents a les fagedes com:  Bac de la Faja, Coll de Faja, Faig del Bac, a més d'altres referents a les pinedes, principalment de pi roig, però també de pi blanc:  Pi de Conques, Collet de Pinell, etc. 
Bruc d'hivern (Erica Multiflora)
I entremig d'aquests boscos i trobem algun que altre topònim referent a altres espècies arbòries com: la Font de l'Arç, Clot de l'Auró, Pla Perer... Tot i que menys extensos, també trobem alguns topònims que fan referència a arbustos i herbes que podem trobar-hi, com:  Falgars, Jonqueres, Collet de Farigola, Coll de la Ginesta, Pla Ginestar, Serrat del Boix, Puig dels Boixos, Collada d'Espinau o Pla Bruguer.  





Extensos alzinars i cingleres
Com no podria ser d'una altra manera, un relleu tant complex es ple de topònims referents a les vessants assolellades i a les ombrívoles: Camps del Bac, Baga del Carig, el Soler, Solans de Can Mas o Solana de Can Sala, etc. i al relleu abrupte ple de parets de roca, coves i baumes: Cingle de Rocapastora, Cingles de Rocallonga , Lleixes de Can Lavall, Grau de la Paradella, Balma de la Tossa, Cova de l'Orri, Ca n'Espluga o Costa Roja.



Baixant cap a Albanyà

La Muga

St. Pere d'Albanyà


Detall de la porta de St. Pere
Deixo el llogarret de Lliurona i baixo entre l'espès alzinar cap al poble de d'Albanyà. Arribo a la carretera i topo amb el sender GR11 que creua els Pirineus d'est a oest. Tot seguit travesso la Muga i entro aquest petit i acollidor poblet, amb la seva església romànica dedicada a St. Pere.Si ens fixem en els següents topònims descobrirem els mitjans de subsistència d'aquella gent: Font dels Pastors o Font de Rocapastora que fan referència a la principal activitat que era la ramaderia. El Terrablanc, la Guixera de Ca n'Oliveres o la Font de les Guixoles, ens indiquen que antigament l'explotació del guix va ser important. 





O els topònims que fan referència a les mines com: Puig de Can Menera, Mines de Can Menera. El Pla de la Teuleria devia ser un lloc dedicat a la fabricació de teules, i les Ferreries o Coll de Ferrerós denoten una important presencia de ferrers,  així com el Molí de Can Sala o el Molí de Baix, de moliners.







Descanso una estona a la plaça de l'Església i faig el dinar de Nadal al costat de la font de l'Olla: quatre galetes i una mica de xocolata, un àpat ben diferent al que està fent la família que veig en el menjador de casa seva, però jo assaboreixu cada mossegada com si fos un exquisit banquet!







Per sort,  i en previsió de no trobar aigua prop d'on vull dormir, omplu les dues ampolles que porto d'aigua. Decisió que al dia següent agraeixo més que mai al no trobar aigua fins a la tarda!
Continuo el camí. Torno a pujar vers al nord seguint les traces del GR11, entre una bonica pineda mediterrània i amb el sol que m'escalfa l'esquena.

Solans de Can Mas






Arribo al Coll de Ferrerós i entro en l'ambient gèlid de l'obaga de la Serra de Sant Jordi. Continuo per pista una estona que se'm fa eterna, em fan mal els peus i vull descansar, però no puc parar, és tard i aviat es farà fosc. El mapa em diu que hi ha un ermita al Puig de Sant Ponç, i allà vull anar. 






M'endinso a l'alzinar del Puig de Sant Ponç, esquivant romegueres i arítjols, i amb la poca llum que em resta arribo al cim. Aquí no hi ha cap ermita! Només un petit oratori dedicat a Sant Ponç.
Ja és fosc, m'estiro als peus de Sant Ponç, em faig una sopeta ben calenteta i cap a dins al sac, que fa molt fred!
Croquis sobre mapa de l'ICC a escala 1:25.000



Subscriu-te al blog de Ressotaelspeus!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva visita. Valorarem el teu comentari per incloure'l al blog.