dissabte, 22 de setembre del 2018

Sobrepuny des de Vilada






Sobrepuny pel castell de Roset i Espinagalls


Vilada, Alt Berguedà, Berguedà

EIN Serra del Catllaràs


Prepirineu oriental


     Aquesta ruta semicircular ens portarà al cim de Sobrepuny per la serra de Picamill, des de Vilada i passant pel castell de Roset.

L'excursió comença al petit poble de Vilada, als peus del pantà de la Baells, al Berguedà, i per camins, pistes forestals i corriols, alguns senyalitzats i d'altres no, s'enfila per terreny forestal al cim del Sobrepuny, a 1656 m. d'altitud. El recorregut, de més de 1000 metres de desnivell, ens permet descobrir els boscos del vessant sud-oest de la serra del Catllaràs, a l'Alt Berguedà, conèixer el castell de Roset i gaudir d'extenses vistes des del cim.

Sobrepuny des de Vilada
Vistes al sud des del cim de Sobrepuny



Aquest itinerari ens permet pujar al Sobrepuny, conèixer el castell de Roset i els boscos de pi roig, fagedes i alzinars del vessant sud de la serra del Catllaràs, i al mateix temps gaudir de vistes panoràmiques de la serra de Picancel, la vall del Llobregat i el Baix Berguedà.


Sobrepuny des de Vilada
La serra de Picancel des del castell de Roset
 

      Sobrepuny és un cim que s'alça fins als 1.656 m d'altitud, situat al nord del serrat de Picamill, sobre el poble de la Nou de Berguedà i al límit dels municipis de la Nou de Berguedà, Castell de l'Areny i Vilada, a la part més occidental de la serra del Catllaràs. El cim està envoltat de boscos, principalment fagedes i pinedes de pi roig, i és un bon mirador de la vall del Llobregat i el Baix Berguedà. Aquest cim forma part del "repte dels 100 cims" un projecte de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) que pretén fer conèixer Catalunya per mitjà de l'excursionisme, assolint els seus cims més representatius i emblemàtics.


Sobrepuny des de Vilada
Puig Cubell des de les collades de Picamill


     Vilada és un petit poble de poc més de 400 habitants, municipi del Berguedà, situat al fons de vall, a tocar del pantà de la Baells i entre les serres de Picancel i el Catllaràs. El municipi limita al nord amb Castell de l'Areny, al nord-oest amb la Nou, a l'est amb Borredà i al sud amb Cercs i la Quar. Els orígens de Vilada, antigament Vilada de Guardiolans, es remunten al segle IX i sembla que hauria nascut al voltant del castell de Roset i Santa Maria de Roset.

Sobrepuny des de Vilada
La serra de Picancel des del castell de Roset


Punts forts de la ruta:


  • La vista panoràmica des del cim 
  • El castell de Roset 
  • La flora i la fauna de la serra del Catllaràs  
  • Els boscos de faig i pi roig


Potser també t'interessa:




ITINERARI SOBRE MAPA


Sobrepuny des de Vilada
Itinerari sobre mapa de l'Editorial Alpina a escala 1:25.000


FITXA TÈCNICA


Tipus: ruta circular
Distància: 13,90 km
Desnivell: +/- 1059 m
Dificultat: exigent, pel desnivell a superar, però també per la dificultat de trobar el camí en algun tram. Gran part del recorregut està senyalitzat amb diferent tipologia de senyalització (PR-C 147 de Vilada al castell de Roset, del castell de Roset al Camp Gran d'Espinagalls alguna fita i marca blava, marques blanques i/o grogues des del Camp Gran d'Espinagalls a la collada de Picamill, i des d'allà al cim, el PR-C 199. A la baixada, del Camp Gran d'Espinagalls a la Collada de Roset, marques blanques).
Temps aprox. (sense parades): 4:35 h
Altitud màxima: 1656 m
Altitud mínima: 726 m
Punt d'inici: Davant de la plaça dels Gronxadors, Vilada
Època: tot l'any (evitant els dies de més calor).
Observacions:
  • Trobarem aigua a la font del Dipòsit i a la font de l'Arç (tot i que en un any de sequera pot ser que no ragin).
Recomanacions:
  • Respectem l'entorn i les espècies que viuen. No deixem deixalles ni rastre de la nostra presència. I si us plau, allunyem-nos dels cursos d'aigua (estanys, rieres, fonts, etc.) per anar a cal senyor Roca!
Més info sobre Vilada
Mapa recomanat:
  • Catllaràs - Picancel. 1:25.000. Editorial Alpina. Edició: 2007
Accés al punt d'inici: des de Vic, agafeu la C-25 en direcció Lleida i agafem la sortida 170, a C-651 en direcció a Prats de L./St. Bartomeu del Grau/Olost. Passeu Olost, Prats de Lluçanès i continueu per la C-62 fins a Gironella on enllaceu amb la C-16 cap a Berga. Passeu Berga i continueu en direcció a Guardiola de Berguedà. Just passat el túnel de Berga, preneu la sortida cap a Vilada-Borredà/St. Llorenç de Morunys/Ripoll. Continueu per C-26 (indicacions per Ripoll) i després d'uns 8 km arribeu a Vilada. Aparcament a la plaça dels Gronxadors, a l'entrada del poble, a la dreta, abans d'un marcat revolt. A 51 min i 61,2 km des de Vic.

TRACK DE LA RUTA


Powered by Wikiloc


Descarrega't el track!



PERFIL ALTITUDINAL


Sobrepuny des de Vilada
Perfil altitudinal de l'itinerari realitzat amb el CompeGps


Subscriu-te al bloc si t'interessa conèixer més rutes!



DESCRIPCIÓ DE LA RUTA



     Comencem l'excursió just a la plaça dels Gronxadors, a Vilada. Travessem la carretera i pugem per unes escales seguint les marques de pintura grogues en direcció al castell de Roset. Girem a la dreta pel carrer de l'Església i pugem cap a l'església de Sant Joan Baptista. Voregem l'església i enllacem amb el PR C-147 que seguirem fins al castell de Roset.

Sobrepuny des de Vilada
Església de Vilada

Sortim del poble per un vial asfaltat en direcció nord. Deixem a mà esquerra el cementiri i tot seguit uns dipòsits d'aigua a mà dreta i continuem per pista forestal fins al collet de Sant Joan.

Continuem recte per la pista, voregem el serrat Rodó tot travessant una frondosa pineda i atenyem el pla de les Collades.

Sobrepuny des de Vilada
Camí a la creu del Roset

En aquesta cruïlla de camins s'encreua el GR 241, el sender circular de Borredà, que deixem de banda per tal de seguir les marques grogues i blanques del PR C-147 cap al castell de Roset.

Continuem per un corriol en lleugera pujada a través d'una bonica pineda. Tot seguit, enllacem amb una pista forestal que abandonem, pocs metres més endavant, i remuntem a la dreta pel sender que s'enfila pel bosc. Arribem a un collet i una petita clariana enmig del bosc on s'alça la creu del Roset.

Sobrepuny des de Vilada
Creu del Roset

Continuem per pista forestal envers tramuntana fins a una nova collada. Poc més enllà, clavat en un arbre i mig fet malbé, hi ha un cartell que indica Sobrepuny: aquest és el camí per on tornarem. Ara però, prenem el sender de l'esquerra, cap al castell de Roset.

Sobrepuny des de Vilada
Misumena vatia, aranya de la família Thomisidae

Primer per camí i després per pista forestal arribem a la font del Dipòsit. Continuem pel PR, avançant per un corriol estret que segueix sobre un antic canal d'aigua. Aquest tram de camí és força planer i agradable, i avancem en direcció a ponent pel mig del bosc i amb vista als ressalts calcaris on s'alça el castell de Roset.

Sobrepuny des de Vilada
Camí al castell de Roset

Passem algun tram un mica aeri i arribem a la Foradada, un petit túnel que ens permet travessar un greny rocós. Poc més enllà, trobem la font de l'Arç amb tres raigs d'aigua que avui ragen abundants.

Sobrepuny des de Vilada
Font de l'Arç

Continuem pel senderó que a partir d'aquí s'enfila decididament per atènyer la collada de Roset , també anomenada el pla del Castell. En aquest encreuament, abandonem el sender de petit recorregut i ens dirigim al castell.

Sobrepuny des de Vilada
Pla del Castell

Remuntem per un corriol força fressat, a trams empedrat, que còmodament ens condueix al castell de Roset.

Sobrepuny des de Vilada
Camí empedrat cap al castell de Roset

El castell de Roset, situat a 1024 m d'altitud, damunt d'un estrep rocós i enlairat sobre la vall del Merdançol, ens permet gaudir de vistes panoràmiques sobre tota la vall i la serra de Picancel.

Sobrepuny des de Vilada
Arribant al castell de Roset

     El castell de Roset té el seu origen en l'època medieval i és esmentat ja l'any 1026, en una època de violència i de clar ascens senyorial. Els castlans de Roset, a més de ser els senyors del castell i el seu territori, també foren batlles i representants dels senyors jurisdiccionals del terme: primerament dels de la Portella, i posteriorment dels Pallars, els Berga i els Pinós. El castell és declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

Sobrepuny des de Vilada
Restes del castell de Roset

Després de fer una mossegada i un glop d'aigua, deixem el castell enrere i retornem al pla del Castell. A partir d'aquí el camí no està senyalitzat i cal estar molt atents als rastres de corriol i alguna fita que ens marquen el recorregut.

Sobrepuny des de Vilada
El Tastanós des del castell de Roset

Des del pla del Castell ens dirigim a les restes de la casa del Castell de Roset, situades a pocs metres en direcció nord-oest. Passem per davant del que queda de la façana del mas rònec i tot seguit prenem un corriol a la dreta que s'enfila en direcció nord.

Sobrepuny des de Vilada
Casa del Castell de Roset

Remuntem una cinquantena de metres seguint rastres de sender i alguna fita fins a atènyer una marca de pintura blava. Girem a la dreta, en direcció est, i seguim un caminoi que ens condueix a una petita clariana sobre un ressalt. Just enfront, amagat per la densa boscúria, ens queda el puig del castell de Roset. Girem en direcció nord altra vegada, passem una portella pel bestiar i remuntem fins a una clariana herbosa on enllacem amb una pista forestal.

Sobrepuny des de Vilada
Pista forestal a les envistes de les collades de Picamill

A partir d'aquí, seguim la pista en direcció a tramuntana a les envistes de les collades de Picamill que s'alcen enfront nostre. Avancem per aquesta pista de terra rogenca gaudint de vistes a la serra de Picamill durant uns 25 minuts.

Sobrepuny des de Vilada
Pista cap al camp Gran d'Espinagalls

La pista va vorejant el vessant, travessa un parell de torrents secs, i es decanta direcció a llevant fins a arribar al camp Gran d'Espinagalls, una gran clariana herbosa enmig del bosc.

Sobrepuny des de Vilada
Llagosta d'ales blaves (Oedipoda caerulescens)

Deixem aquesta pista i ens enfilem a l'esquerra per enllaçar amb una altra pista forestal. Seguim aquesta pista, ara en direcció contrària a la que portàvem, cap a ponent. La pista guanya alçària i, a uns 300 metres del camp Gran, trobem un corriol a la dreta senyalitzat amb una fita i una marca de pintura blanca.

Sobrepuny des de Vilada
Mosca del Gènere Rhyncomyia


Abandonem la pista i prenem el camí a mà dreta. A partir d'aquí, remuntem per un corriol ben marcat que s'enfila pel pronunciat i llarg pendent fins a les collades de Picamill.


Sobrepuny des de Vilada
Camí a les collades de Picamill

En primer lloc, pugem per camí pedregós en direcció nord-oest enmig d'un bosc esclarissat poblat d'alzines, roures, pi roig i boix, fins a superar el grau de Dalt.

Sobrepuny des de Vilada
Blaveta dels pèsols (Lampides boeticus) de la família Lycaenidae

Seguidament, girem al nord i continuem ascendint per un camí ombrívol tot superant un pronunciat pendent a través del bosc. Passem sota els vessants abruptes de puig Cubell, que ens queden a la dreta, amagats per la boscúria, i atenyem una zona de mulladius.

Sobrepuny des de Vilada
Prop de les collades de Picamill

Travessem aquesta zona d'herbeis humits i remuntem per una clariana fins a enllaçar amb la pista forestal i el PR C-199 que ve de la font i el mas Picamill. Girem a la dreta i al cap de pocs metres arribem a les collades de Picamill.
En aquest punt, tombem cap a mestral i pugem a les envistes d'un enorme greny rocós que s'alça enmig de la pineda. El sender puja fent llaçades cap a la penya calcària, la voltem pel vessant meridional i continuem en direcció nord fins a la collada Alta de Picamill.

Sobrepuny des de Vilada
Fageda a la collada Alta de Picamill

Tot seguit, baixem uns metres en direcció a tramuntana, girem a l'esquerra, i pugem en diagonal cap a mestral, a través d'una ombrívola fageda, fins a arribar al collet del Faig. Arribats en aquesta cruïlla de camins, deixem un camí que marxa cap a Sant Romà de la Clusa, i girem al sud cap a Sobrepuny.
Seguim el sender de petit recorregut i enfilem els últims metres per un senderó que remunta un pendent força pronunciat enmig d'una bonica fageda i ens condueix al cim de Sobrepuny, situat a 1.656 m d'altitud.

Sobrepuny des de Vilada
Sobrepuny, 1.656 m

El cim resta encinglerat al caire de l'estimball sobre conglomerat montserratí i coronat per un vèrtex geodèsic i una estelada. Des d'aquesta privilegiada talaia gaudim d'àmplies vistes sobre la vall del Llobregat i el Berguedà.

Sobrepuny des de Vilada
El Baix Berguedà des de Sobrepuny

Malauradament, i per variar, avui els núvols han tornat a fer acte de presència, i com que sembla que d'un moment a l'altre es posarà a ploure, fem un mos i quatre fotos, i girem cua cap avall cames ajudeu-me!
Molt a prop ens queda el cim del Sobrepuny de Baix, però aquest quedarà pendent per un altre dia.

Sobrepuny des de Vilada
Mosca (Volucella inanis) de la família Syrphidae


Baixem sense perdre temps per on hem pujat, i tot just passat les collades de Picamill ja comencen a caure gotes. Durant tota la baixada fins al camp Gran d'Espinagalls la pluja ens amenaça i fem la baixada sense aturar-nos gens ni mica. Un cop al camp Gran d'Espinagalls, s'obren clarianes i abaixem el ritme.

Sobrepuny des de Vilada
Escac ibèric (Melanargia lachesis) família Nymphalidae

Abandonem el camí de pujada i resseguim el camp Gran d'Espinagalls deixant una bassa a mà dreta, i després el voregem per sota en direcció nord-est. Arribats al costat d'un tancat de fusta pel bestiar, girem a la dreta i seguim les marques de pintura blanca. Baixem pel corriol, enmig d'una roureda de roure martinenc amb algun pi roig, fins a trobar una pista forestal. Seguim per la pista uns metres cap al sud i, tot seguit, prenem un corriol a l'esquerra que ens condueix a enllaçar amb el camí d'anada.
A partir d'aquí desfem camí cap a la creu del Roset, el pla de les Collades i retornem a Vilada pel mateix camí d'anada, contemplant com creixen les nuvolades sobre la serra de Picancel.

Sobrepuny des de Vilada
A les envistes del castell de Roset



Ruta realitzada a mitjans d'agost de 2018.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva visita. Valorarem el teu comentari per incloure'l al blog.