divendres, 13 de juliol del 2018

La cresta dels Castellets a les Agudes






Les Agudes per la cresta dels Castellets

 

Arbúcies, La Selva

Parc Natural del Montseny


Serralada Prelitoral Catalana

 

     Aquest itinerari ens permetrà ascendir al cim de les Agudes (1.705m) per la cresta dels Castellets, al massís del Montseny.
L'ascensió a les Agudes pels Castellets és un recorregut curt però de marcat caràcter alpí, que tot i no ser difícil, té passos de II+, aeris i exposats. Comencem el recorregut al coll de Sesferreres, pugem pel llom boscós fins a atènyer la carena rocallosa i continuem pel fil de les agulles i crestalls superant diverses graonades fins a assolir el cim. Baixem seguint el GR 5.2. pel bosc. Tot el recorregut es troba dins del Parc Natural del Montseny.

La cresta dels Castellets a les Agudes
La cresta dels Castellets a les Agudes


Durant el recorregut gaudirem d'àmplies panoràmiques cap a la plana de Vic, les Guilleries, el massís del Montseny i els Pirineus.

     El cim de les Agudes ateny els 1.705 m i és el segon cim més alt del massís del Montseny després del turó de l'Home. Aquest cim es troba dins del Parc Natural del Montseny en el límit dels municipis d'Arbúcies, a la comarca de la Selva, i de Fogars de Montclús i de Montseny, a la comarca del Vallès Oriental. A diferència del turó de l'Home i el Matagalls, el cim de les Agudes té una característica silueta en forma de piràmide rocosa, força escarpada i accidentada.

La cresta dels Castellets a les Agudes
Les Agudes, al massís del Montseny



     El Parc Natural del Montseny està format pel massís del Montseny, el massís més alt de la Serralada Prelitoral Catalana. El parc engloba part del territori de 18 municipis i pertany a tres comarques diferents: Osona, la Selva i el Vallès Oriental. El massís està format per tres conjunts muntanyosos: el Matagalls (1.697 m), la carena de Les Agudes (1.705 m) al turó de l'Home (1.706 m) i el pla de La Calma. L'any 1978 va ser declarat Reserva de la Biosfera i el Parc Natural es va crear l'any 1987. El Parc es caracteritza per un mosaic de paisatges mediterranis i centreeuropeus envoltat per planes i situat a tocar de les grans zones metropolitanes del Barcelonès, el Maresme i el Vallès Oriental. Més de ¾ parts del territori són de titularitat privada.

La cresta dels Castellets a les Agudes
El Matagalls



Punts forts de la ruta:

  • La cresta dels Castellets
  • Les vistes des del cim de les Agudes
  • Les plantes rupícoles

Potser també t'interessa:




ITINERARI SOBRE MAPA


La cresta dels Castellets a les Agudes
Itinerari sobre mapa de l'Editorial Alpina a escala 1:25.000


FITXA TÈCNICA


Tipus: ruta circular 
Distància: 7 km 
Desnivell: +/- 676 m 
Dificultat: exigent, per la dificultat i exposició de la grimpada, on caldrà utilitzar les mans per progressar. Trobarem passos de fins a II+, que tot i no ser molt difícils, sí que són exposats i aeris, i poden ser perillosos per gent amb por a les altures o poc acostumats a la progressió per crestes. L'itinerari està senyalitzat amb marques de pintura vermella força desgastades, grogues al tram més vertical i final de l'ascens a les Agudes. Aquest últim tram es pot evitar flanquejant per la dreta, així com es poden evitar alguns trams dels Castellets. Cal estar al cas de la caiguda de pedres provocada pels mateixos membres del grup o altra gent. 
Temps aprox. (sense parades): 2:55 h 
Altitud màxima: 1.705 m 
Altitud mínima: 1.117 m 
Punt d'inici: pàrquing del coll de Sesferreres, passat PK 27 de la ctra. GIV-5201/BV-5114 de Viladrau/Espinelves a Santa Fe del Montseny. 
Època: tot l'any (si no hi ha neu). Amb neu i/o gel la dificultat i exposició varien notablement. 
Observacions:
  • Durant el recorregut no hi ha fonts.
  • En cas de molta afluència de gent, el recorregut pot resultar més exposat, principalment per la caiguda de pedres. 
Recomanacions:
  • Respectem l'entorn i les espècies que viuen. No deixem deixalles ni rastre de la nostra presència. I sis plau, allunyem-nos dels cursos d'aigua (estanys, rieres, fonts, etc.) per anar a cal senyor Roca!
  • Recordeu que us trobeu dins del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, espai regit per una normativa específica.

Més info sobre El Parc Natural del Montseny
Consulta la meteo a Viladrau
Mapa recomanat:
  • Parc Natural Montseny. Escala 1:25.000 Editorial Alpina

Accés al punt d'inici: des de Vic, prenem la C-25 en direcció a Girona. Sortiu per la sortida 202, a GI-543 en direcció a Coll de Revell/Viladrau. A la rotonda, agafem la C-543 en direcció a Viladrau. Passats uns 4 km des de la rotonda de coll de Revell, força abans d'arribar a Viladrau, trobem un trencall a l'esquerra i girem per la GIV-5201 en direcció a Santa Fe del Montseny. Seguim amunt, passem el pàrquing de coll de Borderiol, més amunt el del coll de Sant Marçal, i poc després de passar el PK 27 (ja a la BV-5114), després d'un revolt a l'esquerra, trobem a mà esquerra el pàrquing del coll de Sesferreres. A 32 min (30,6 km) de Vic.

TRACK DE LA RUTA



Powered by Wikiloc



PERFIL ALTITUDINAL


La cresta dels Castellets a les Agudes
Perfil altitudinal de l'itinerari realitzat amb el CompeGps






DESCRIPCIÓ DE LA RUTA



     Sortim del pàrquing del coll de Sesferreres i just travessar la carretera preneu un corriol emboscat, senyalitzat amb una fita, que s'enfila per la fageda.

La cresta dels Castellets a les Agudes
Camí a la cresta dels Castellets


Seguim unes marques de pintura vermella que s'endinsen a l'ombrívola fageda. Més amunt, trobem diverses bifurcacions i seguim sempre per corriol, sovint fent drecera, pel camí més evident cap a buscar el llom de la carena. Arribem a una zona més oberta coberta per matollars alts amb ginesta, ginebró, falgueres i esbarzers. És el pla de Lligamoltons, a 1.380 m d'altitud.

La cresta dels Castellets a les Agudes
Pla de Lligamoltons


A partir d'aquí, continuem pel fil del llom en direcció sud. El camí esdevé cada cop més obert i passem per una carena herbosa fins al coll de Sa-Siureda, on ja gaudim de bones vistes cap al nostre objectiu: la cresta dels Castellets a les Agudes.

La cresta dels Castellets a les Agudes
Superant els primers ressalts de la cresta dels Castellets


Trobem els primers ressalts rocosos que superem amb l'ajuda de les mans. Peus i mans s'arrapen als esqueis granítics amb facilitat, ja que en aquest tram la roca té molt bona adherència. Tot i no sé molt difícil, o precisament per això, cal parar atenció als trams fàcils per no relliscar amb la sorra resultat de l'erosió del sauló. Grimpem entre roques i branques de faig, resseguint el crestall i gaudint amb les extenses vistes a banda i banda.

La cresta dels Castellets a les Agudes
Tram fàcil a la cresta dels Castellets


     L'àmplia mola de la muntanya del Matagalls s'alça a ponent, coberta per extenses fagedes per tots els seus vessants. Més al sud-oest es veu el pla de la Calma, i al nord-oest tota la plana de Vic. Al nostre darrere s'estenen les forestades Guilleries i els petits poblets de Sant Hilari Sacalm i Arbúcies. Més al nord, s'endevina el pantà de Sau, emmarcat per les cingleres de Tavertet, al seu darrere el Collsacabra i el Puigsacalm, i més enrere encara, la gran serralada pirinenca tanca el conjunt muntanyós pel costat de tramuntana.


La cresta dels Castellets a les Agudes
Faigs arrapant-se als Castellets


Seguim avançant cap a migjorn, sense presses, gaudint del suau airet que fa agradable aquesta passejada acrobàtica per la cresta dels Castellets.


La cresta dels Castellets a les Agudes
Grimpant pels Castellets


Val a dir que, tot i que per diferents motius no hem sigut matiners, hem estat prou de sort: es veu que avui tothom ha decidit anar al Matagalls! Al pàrquing del coll de Borderiol no s'hi cabia, i el de Sant Marçal, Déu ni do els cotxes que hi havia. Aquí, sortosament, a l'aparcament només hi havia 5 o 6 cotxes i durant tot el recorregut no ens trobem més de deu persones. Tots sabem, per experiència, que últimament el perill no l'imposa la muntanya ni l'itinerari escollit, sinó la quantitat de gent que et pots trobar i el seu grau d'expertesa, o destresa, per moure's sobre el terreny.


La cresta dels Castellets a les Agudes
Tram més dret a la cresta dels Castellets


Pugem i baixem pels penyals, sempre buscant el millor camí, el més evident i trepitjat. Tot i que alguns dels esqueis es poden evitar flanquejant per la dreta, nosaltres intentem pujar-los tots, superant les diverses grades escalonades que conformen el crestall. Superem diversos ressalts on la dificultat no passa de II+, alguns amb força pati.

Les marques de pintura vermella estan força desgastades i cal estar al cas per veure-les. Grimpem ajudant-nos de les mans i col·locant bé els peus, assegurant-nos que, on ens agafem, la pedra és bona i no ens cedirà. Com més amunt, la cosa es va posant més dreta i vertical i, tot i que la dificultat no passa del II+, cada cop el buit impressiona més.


La cresta dels Castellets a les Agudes
La piràmide de les Agudes


A banda i banda s'obren els fondals de la vall de Santa Fe per un costat i per l'altre al coll de Sant Marçal, coberts per la fageda que aquest any verdeja com mai gràcies a les generoses tempestes d'aquest inici d'estiu.


La cresta dels Castellets a les Agudes
El pensament del Montseny (Viola bubanii)


     El pensament del Montseny (Viola bubanii) és una Violàcia de distribució atlàntica que té al massís del Montseny la seva localització més extrema. Aquesta espècie la trobarem localment al Ripollès, al Canigó, a la zona de Luchón i Gavarnie. El massís del Montseny, i sobretot els seus punts culminals i més inaccessibles, esdevenen una illa biogeogràfica eurosiberiana i boreoalpina enmig d'un entorn mediterrani.


     Arribem al coll dels Castellets. Al davant nostre s'alça amenaçadora la piràmide cimera de les Agudes. A partir d'aquí la roca canvia sobtadament.


La cresta dels Castellets a les Agudes
Grimpant sobre esquistos als Castellets


Deixem el granit enrere i continuem ara grimpant per llicorella, no tan adherent, més pulida i trencada per l'acció erosiva del fred i l'aigua durant l'hivern.
Tenim un grup al davant que sembla que no es mou amb gaire destresa. Per seguretat, decidim esperar-nos una mica per tal de prendre una mica de distància, no fos cas que ens fessin caure alguna pedra. Mentrestant, gaudim de les àmplies panoràmiques que ens ofereix aquest matí de principis de juliol mentre fem petar la xerrada.


La cresta dels Castellets a les Agudes
Començant el tram més dret de la cresta

Passats uns minuts, reprenem la marxa. Deixem a la dreta un camí que flanqueja per evitar el tram més dret dels Esglaons dels Castellets, i nosaltres flanquegem en diagonal a l'esquerra seguint a partir d'ara unes marques de pintura groga.


La cresta dels Castellets a les Agudes
Els esqueis dels Castellets

La cresta dels Castellets a les Agudes
Superant algun vessant força inclinat i dret

La cresta dels Castellets a les Agudes
Herba de Sant Segimon (Saxifraga vayredana)


     La vegetació rupícola és aquella que es desenvolupa sobre roques dures i amb poc sòl. Sovint les plantes que hi creixen estan adaptades a ambients secs, ventosos i amb temperatures extremes. Als esqueis de les Agudes, de substrat àcid, compostos principalment per esquistos i granits, hi trobem una espècie endèmica que no trobem enlloc més del món: l'herba de Sant Segimon (Saxifraga vayredana). La Saxifraga vayredana és una espècie casmofítica que arrela a les fissures de les roques. En els replans i codines dels Castellets hi trobem una espècie comofítica, la boixerola (Arctostaphylos uva-ursi) que arrela als roquissers més planers.


La cresta dels Castellets a les Agudes
Superant algun pas més vertical

La cresta dels Castellets a les Agudes
Puja i baixa als Castellets


Encarem ara el tram més dret de la cresta, espectacular i aeri, on gaudim d'allò més. La vegetació rupícola colonitza cada relleix i replanet on arrela i creix ufanosa, agraïda per la bonança meteorològica d'aquests mesos.


La cresta dels Castellets a les Agudes
Els Esglaons dels Castellets


     L'any 1970 aquest indret fou testimoni de l'accident aeri més mortal ocorregut a Catalunya. Aquell any, un avió amb 113 persones es va estavellar prop de les Agudes causant la mort de tots els seus passatgers i tripulants. Els passatgers eren de nacionalitat britànica i van ser enterrats al cementiri d'Arbúcies. Podeu trobar més informació aquí i aquí.


La cresta dels Castellets a les Agudes
Els Esglaons dels Castellets

La cresta dels Castellets a les Agudes
Superat el tram més vertical


Grimpem, sempre amunt, encadenant un ressalt i un relleix rere l'altre. Tot plegat, sense adonar-nos-en, i més aviat del que ens pensàvem, arribem a dalt.


La cresta dels Castellets a les Agudes
Fi de les dificultats

Fem els últims metres força planers, ja amb la vista al punt culminal, travessem una petita bretxa i assolim el cim de les Agudes, a 1.705 m d'altitud.


La cresta dels Castellets a les Agudes
Últims metres fins al cim

Després de fer-nos la foto de rigor, deixem tota la gentada que hi ha el cim i anem a seure i fer un mos a l'ombra del rocam. Són les dotze del migdia i, tot i que la calor és suportable, és millor seure a l'ombra.


La cresta dels Castellets a les Agudes
Cim de les Agudes

A un tir de pedra tenim el turó de l'Home, però avui no tenim temps d'anar-hi, alguns han quedat per dinar a casa així que, sense entretenir-nos, tirem cap avall.


La cresta dels Castellets a les Agudes
El turó de l'Home des de Les Agudes


     Descendim cap a la collada de Sesagudes i continuem per les marques blanques i vermelles del GR 5.2. Baixem per una ombrívola fageda, fent ziga-zagues tot seguint un camí força pedregós i gaudint de la frescor de la boscúria.


La cresta dels Castellets a les Agudes
La collada de Sesagudes

Travessem un parell de tarteres i davallem pel mig de la fageda fins a enllaçar amb una pista. Continuem per la pista vorejant les faldes de la muntanya en direcció nord-oest.


La cresta dels Castellets a les Agudes
Baixant pel GR 5.2

La cresta dels Castellets a les Agudes
Tarteres de Les Agudes

La cresta dels Castellets a les Agudes
El camí per la fageda


Travessem un parell o tres de barrancs i arribem a una bifurcació. Deixem el GR 5.2 que continua cap al coll de Sant Marçal, i prenem el ramal de la dreta que en lleugera pujada ens condueix a la carretera de Santa Fe. Enllacem amb la carretera asfaltada just al PK 27, i la seguim a la dreta, amunt, uns centenars de metres fins a atènyer el pàrquing de Sesferreres, punt final de l'excursió d'avui.


La cresta dels Castellets a les Agudes
Tornant cap al pàrquing de Sesferreres



Ruta realitzada a principi de juliol de 2018 (8 anys després, sense en Tin-tin).




3 comentaris:

  1. Fantàstica la vostra Ressenya, amb l ajuda de la senyora Tecnologia. Meerciii..
    David Castellà Espinet

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies David, contenta de que t'hagi servit per gaudir d'un indret tan guapo!

      Elimina
  2. Hola Alba, le tic ganes a aquest ruta , genial!!!! Chors

    ResponElimina

Gràcies per la teva visita. Valorarem el teu comentari per incloure'l al blog.